måndag 25 mars 2013

Alvesta just nu

Alvesta kommun styrs just nu av en regnbågsallians bestående av Moderaterna, Folkpartiet, Kristdemokraterna, Alvesta Alternativet och Vänsterpartiet.

Mandatfördelningen i kommunen ser ut enligt följande:

Moderaterna 12st
Socialdemokraterna 12st
Alvesta Alternativet 9st
Centerpartiet 6st
Sverigedemokraterna 3st
Kristdemokraterna 2st
Vänsterpartiet 2st
Miljöpartiet 2st
Folkpartiet 1st
-----------
Totalt: 49st

Mats Johnsson (m) är kommunstyrelsens ordförande och Lars-Olof Franzén (aa) är vice ordförande i Kommunstyrelsen.

Den styrande majoriteten (M, AA, Kd, V & Fp) har 26 mandat.

Regnbågsalliansen i Alvesta är relativt ny. Enbart varit igång någon vecka. Fram till början av 2013 styrdes Alvesta av en minoritet bestående av Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna (15 mandat) med passivt stöd av Socialdemokraterna. Vid ett kommunstyrelsemöte i slutet av 2012 skulle ett besparingsförslag för kommunen antas, S valde då att rösta emot minoritetens förslag och den politiska krisen var då ett faktum.

Den styrande minoriteten stod då inför ett vägskäl. Antingen fortsätta styra, men där andra partier än de själva styrde den ekonomiska politiken eller söka stöd hos andra partier. Alternativt lämna in och låt en annan majoritet styra. Minoriteten valde att söka stöd hos andra partier och bygga en stabil majoritet i kommunfullmäktige för att få i genom sin ekonomiska politik. Resultatet blev en allians med två partier på vänsterkanten - Alvesta Alternativet och Vänsterpartiet.

Vän av ordning frågar sig kanske varför Centerpartiet inte ingå i den borgliga alliansen i Alvesta? Svaret på den frågan ligger på det personliga planet. Styret i C och M drar helt enkelt inte jämt. Förmodligen ligger det något storebror/lillebror-komplex i bakgrunden. Centerpartiet har historiskt sätt varit det stora borgliga partiet i Alvesta men har styrt ihop med Socialdemokraterna i många år.

I Alvesta finns dessutom de lokala partiet Alvesta Alternativet. AA är utbrytargrupp från Socialdemokraterna och ställde upp som eget parti första gången vid valet 1991. Det sker ofta att lokala partier ploppar upp men efter två tre val brukar de självdö. Men AA har hela tiden hållit sig på stabila nivåer och lyckats bli en stark kraft i kommunen. Fram till nu har inget parti velat ha något som helst samarbete med AA. Därför var det lite av en chock när Moderaterna presenterade ett samarbete med AA.

Eftersom den styrande majoriteten i Alvesta är relativt ny har den inte än prövats. Vi har ännu inte fått möjlighet att se hur den arbetar. Kommer det fungera smärtfritt? Kommer Moderaterna ge med sig för att behålla majoriteten? Kommer Alvesta Alternativet göra stora eftergifter bara för att få vara en del av majoriteten? Eller blir det stora slitningar? Ja den som lever får se.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar