fredag 29 mars 2013

Flirtar Bo Frank med miljöpartiet?

I gårdagens nummer av Smålandsposten skriver Växjös kommunalråd Bo Frank (m) om det ekonomiska och politiska läget i Växjö just nu. Det är ingen munter bild av kommunens läge som Frank målar upp och det tror jag inte att någon motsätter sig det. Efter flera år med positiv utveckling av ekonomin i Växjö går kommunen nu in i ett mer knapert läge. Vi får dock inte glömma att Växjö är en relativt rik kommun. En kassakista med dryga 700 miljoner står i kommunens källarvalv. Under de goda åren har den politiska ledningen i Växjö valt att lägga pengarna på hög, för att använda dem vid sämre tider.

Om vi backar bandet bara någon vecka så såg nog Bo Frank ganska ljust på krisen. Givetvis inte ljust på det ekonomiska läget, men ljust på att han ledde en stabil majoritet och att Alliansen på egenmaskin kunde få igenom sin ekonomiska politik i kommunfullmäktige. Sen spelades hela historien med Lena Johannesson (kd) upp och helt plötsligt hade inte Alliansen den trygga majoritet länge, som de tidigare haft.

Att genomföra besparingar är aldrig kul eller lätt, oavsett vilket politiskt läger man tillhör. Men det är alltid lättare att genomföra sina idéer när du har majoritet. Då slipper du söka stöd hos andra partier. När du inte har majoritet måste du samarbeta med andra partier. För att Alliansen ska få igenom sin ekonomiska politik framöver måste de ha stöd från något eller några andra partier.

Jag tolkar Bo Franks artikel som att han är villig till samarbete med oppositionen. Han vet att han inte kan räkna med Lena Johannessons stöd och därför behövs någon annan samarbetspart. Dessutom är det taktiskt av Bo Frank att få med sig något att de rödgröna partierna i en uppgörelse. Det innebär att kritiken inte kommer bli lika tuff nästa år när det är valår och att det splittrar oppositionens samarbete.

Alliansen söker inget aktivt samarbete med Sverigedemokraterna. Om de röstar på deras förslag i fullmäktige blir det inga sura miner, men de låter dem inte va med och utveckla förslagen. Nej, jag tror att Bo Frank riktar in sig på de rödgrönas svagaste länk - Miljöpartiet. Miljöpartiet har idag inget organiserat samarbete med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet utan de är fristående. Om Bo Frank kan slå in en kil mellan Mp på ena sidan och S & V på andra sidan får han ett trumfkort inför valet. Dessutom kanske han säkrar upp en tryggare majoritet efter nästa val.

I juni ska kommunfullmäktige anta 2014 års budget. Så budgetarbetet inleds nu i kommunhuset. Förmodligen vill Bo Frank locka med Miljöpartiet i detta arbete redan från början. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar