tisdag 26 mars 2013

Hur kan en proteströst uppröra så mycket?

I veckan har vi kunnat läsa om Lena Johannesson (kd) i Växjö som röstade mot alliansen, blev utslängd ur Kristdemokraterna och som nu startarom som politisk vilde.

För att att sammanfatta historien handlar det om att Alliansen i Växjö skulle fatta ett beslut om att fusionera VäxjöHem och Hyresbostäder och dessutom sälja av drygt 1000 hyresrätter. Lena Johannesson, som representerade Kristdemokraterna tom den 20/3 2013, röstade emot båda förslagen. Frågan om fusion gick igenom med stöd av Miljöpartiet medan frågan om försäljning lades på framtiden. Detta resulterade i att hela Alliansen blev vansinnig och Kristdemokraterna förklarade att de inte längre hade förtroende för Johannesson. Hon valde självmant att lämna partiet för att bli politisk vilde i kommunfullmäktige.


Flera företrädare för de olika allianspartierna har uttryckt sitt missnöje mot Johannessons agerande. För att vara politikerspråk har det varit ett ganska tufft språkbruk. Kritiken mot Johannesson har bla kretsat kring att hon i förväg inte sagt något om att hon tänkte rösta annorlunda. Hon själv hävdar att hon i flera månader i förväg meddelat sin åsikt. Här blir ord mot ord och sanningen ligger förmodligen någonstans mitt i mellan.

Men hur kan då en enda röst vid ett enda tillfälle vålla så stor rabalder?

För det första handlar det om trovärdighet. När alla ledamöter i majoriteten inte röstar lika signalerar det sprickor och oenighet. Sånt gillar media och politiska motståndare och därför blåses dessa sprickor alltid upp. Oenighet och sprickor skadar trovärdigheten för ett politiskt samarbete.

För det andra handlar det om vårt politiska system. I Sverige, till skillnad från tex USA, röstar vi på ett parti. När vi väl valt parti kan vi även välja en person på valsedeln. Om en person får en viss % röster blir personen personvald, annars blir du invald i en församling enbart pga att ditt parti tyckt att du ska en viss plats på valsedeln. Detta innebär att partierna röstar kollektivt och för att stävja ev frifräsare används s k partipiskor. De flesta politiker har sitt partis mandat men om du är personvald sitter du på ett mer personligt mandat.

Detta förklarar det uppröra känslorna från alliansföreträdarna i Växjö mot Johannesson. De känner att hon bryter om uppgjorda regler och koder.

Det händer ofta att politiker har ståndpunkter som bryter mot partiets. Det vanliga är att man försöker påverka sitt eget parti inifrån. Om det misslyckas rättar sig personen i ledet och röstar som majoriteten i partiet tycker. I ett fåtal fall är den personliga övertygelsen så pass stor att personen väljer att avstå från mötet och låta en ersättare tjänstgöra och rösta i stället.

Hur det gick till i fallet med Lena Johannesson får vi nog aldrig veta. Men att något gick snett på vägen är iallafall uppenbart. Förmodligen redan innan fullmäktigemötet den 19/3 2013.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar