måndag 25 mars 2013

Växjö just nu

Växjö kommun styrs just nu av en borglig allians bestående av Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna.

Mandatfördelningen ser ut enligt följande:

Moderaterna: 20st
Centerpartiet: 5st
Folkpartiet: 4st
Kristdemokraterna 2st
Socialdemokraterna: 19st
Miljöpartiet: 5st
Vänsterpartiet: 4st
Sverigedemokraterna: 2st
-------------
Totalt: 61st

Den borgliga alliansen (31 mandat) har styrt Växjö kommun sedan valet 2010. De styrde även kommunen förra mandatperioden, dock i minoritet. Bo Frank (m) är ordförande i kommunstyrelsen, Charlotta Svanberg (s) är 1:e vice ordförande och Per Schöldberg (c) är 2:e vice ordförande i kommunstyrelsen.

Styret i kommunen har fungerat relativt smärtfritt under mandatperioden, fram till nu i veckan. Då åkte den styrande majoriteten på en ordentlig smäll. Vid kommunfullmäktiges möte den 19 mars skulle två förslag för de kommunala hyresbolagen antas. För det första skulle Växjöhem och Hyresbostäder fusioneras och för det andra skulle ca 1000 hyreslägenheter säljas ut. När det blev dags att votera valde en av Kristdemokraternas två ledamöter, Lena Johannesson, att rösta med oppositionen, dvs mot alliansens förslag. Frågan om fusion mellan bolagen gick dock ihop ändå pga stabil majoritet i frågan. Men när det kom till frågan om utförsäljning hade alliansen ingen majoritet längre. Frågan bordlades men alliansen fick ett stort problem på halsen. En av deras ledamöter valde att gå emot majoritetens linje.

Det hela blev en soppa i media och det tog bara ett dygn innan Kristdemokraterna förklarat att de inte längre hade förtroende för Lena Johannesson. Johannesson valde då att bli kvar i fullmäktige men att lämna Kd. Detta innebär att Alliansen inte längre har majoritet i kommunen. De är visserligen det största blocket med 30 mandat men ingen majoritet.

Vilken påverkan det nya läget kommer att få på politiken är fortfarande oklart och jag gissar att vi kommer få något form av besked under den närmaste tiden.

Det mest troliga alternativet är att Alliansen fortsätter att styra Växjö, men i minoritet, som de gjorde 2006-2010. Problemet blir dock att de måste söka stöd hos andra partier för att få igenom sina förslag, för att inte riskera nederlag i fullmäktige.

Det näst troliga alternativet är att Alliansen inleder ett organiserat samarbete med Miljöpartiet. Men miljöpartiet i Växjö är splittrat och de har idag inget samarbete med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

Det minst troliga alternativet är att Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet inleder ett organiserat samarbete och lyckas få med sig ett borgligt parti, förslagsvis Centerpartiet eller Folkpartiet. Jag ser det dock inte som speciellt troligt då krisen inte är så pass svår för tillfället.

Men om S, V och Mp inleder ett samarbete och den politiske vilden Lena Johannesson ansluter sig till den gruppen kan det bli ett ordenligt hot mot Alliansen. Visserligen räcker inte mandaten, 29st, mot Alliansens 30, men jokern i leken blir då Sverigedemokraterna. Ingen vet hur de röstar i förväg, då ingen har samarbete med dem.

Vad som sker i framtiden är än oskrivet. Ett som är säkert är att det förmodligen sker en hel del informella kontakter i kommunhuset just nu. Alliansen gör nog vad de kan för att säkra upp en majoritet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar