tisdag 26 mars 2013

Vem är avsändaren?

Varje vecka, varje dag, varje minut året runt matas vi med nyheter. I dagens informationssamhälle går det fort från handling tills det syns i ett medie nära dig. I takt med mer information har det också blivit betydligt fler kanaler.

När mängden informationskanaler blir fler och nyhetssidorna på nätet behöver återkommande läsare varje dag, måste det komma fler nyheter. I bland kan det vara så, att det som är en nyhet på morgonen är historia när kvällen kommer. Informationsflödet går snabbt och behovet av nyheter är stort. Snabbheten i säg är inget konstigt, det är så vårt samhälle ser ut idag. När det går snabbt sker även misstag. Inte alltid men ibland slinker det igenom mer eller mindre genomtänkta nyheter. Vilket givetvis kan få förödande effekter för oskyldigt drabbade. Men som tur är sker det inte allt för ofta.

Det som däremot sker oftare är nyheter som kommer från PR-företag, lobbyorganisationer och olika intressegrupper. Dessa kom förr också men skillnaden från för är tiden. När pressen och kraven är stora på att nyheter ska ut, då alla mediehus vill va först med en nyhet, leder det lätt till att information inte hinner granskas ordenligt av journalister. Fakta, statistik och information kan lätt vara vinklad för att gynna ett visst budskap. Uttrycket "Du ska inte tro på allt som står i tidningen" stämmer mer idag än för 10-20 år sedan.

Jag tycker inte att detta är ett egentligt problem. Är du bara medveten om hur mediavärlden ser ut kan du som läsare, lyssnare, tittare själv granska nyheterna och sortera ut det som är något vinklat.

I SVT:s Smålandsnytt och i Sveriges Radio Kronoberg har vi i veckan kunnat höra om ett studentupprop mot planerade utförsäljningar av hyresrätter i Växjö. Studenterna uppskattar inte att den politiska majoriteten vill sälja ut drygt 400 studentlägenheter. Aktioner av detta slag från allmänheten gillas nästan alltid av media. Mycket för att det blir en David-mot-Goliat-historia. Den lilla människan mot makten. Sånt har nyhetsvärde och nyhetsvärdet blir ännu större om de lyckas.

Det som däremot inte nämns någonstans i nyhetsinslagen är att två av de tre initiativtagarna Emma Nilsson och Julia Berg är aktiva socialdemokrater och de båda har förtroende uppdrag i Växjö kommun för S. Att dessa två personer aktivt deltar i debatten och engagerar sig är för mig inget konstigt, det hör till uppdraget som politiskt engagerad. Om detta nämns dock inget i nyhetsinslagen. Hade det framkommit att det var två aktiva politiker som protesterade så hade nyhetsvärdet sjunkit som en sten. Visserligen är det en nyhet fortfarande, men inte alls av samma dignitet. David mot Goliat försvinner.

Om tex den Socialdemokratiska studentföreningen Demos hade startat uppropet hade medierna inte varit lika intresserade och förmodligen hade inte lika många studenter slutit upp. Så funkar vi svenskar lite grann. Vi vill inte knyta för nära band med politiska organisationer, vi vill inte bli stämplade/förknippade med vissa åsikter. 

Personligen tycker jag att det är bra när studenterna demonstrerar och skriver på protestlistor när de inte samtycker med politiska beslut som fattas. Dessa protester ska också uppmärksammas massmedialt. Men i en mindre pressad värld hade detta inte blivit en nyhet, alternativt hade initiativtagarnas politiska hemvist uppmärksammats. Vid en hårdare granskning hade rubriken i stället kunnat vara "Socialdemokraterna drar igång ett studentuppror".

Vad vill jag då säga med detta? Jo ta ibland en stund och fundera på vem avsändaren för nyheten kan vara. Journalisterna hinner i bland inte tala om det för dig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar