onsdag 17 april 2013

Catharina Winberg framstår som totalt likgiltig!

Smålandsposten rapporterar idag om en äldre man som är psykiskt sjuk, och varit det ett bra tag. Mannen har, pga sin sjukdom, dragit på sig stora ekonomiska skulder. Det dröjde flera år innan han fick en God man och därför är mannens skulder höga. Den Gode mannen har dock lyckats få inkassobolagen och övriga att avskriva skulderna, då mannen varit sjuk när skulderna uppstod. Omsorgsförvaltningen i Växjö har dock valt att inte avskriva sina skulder gentemot mannen.

I denna fråga kan kan man argumentera bra från båda sidor, antingen skriver Omsorsgörvaltningen av skulderna eller så gör de det inte. Jag tänkte inte avgöra den frågan, utan riktar i stället in mig på Omsorgsnämndens ordförande - Catharina Winberg (m).

Winberg framför, utan några krusiduller, sin och kommunens syn på saken. Skulder ska inte avskrivas, oavsett hur de uppkommit. På den punkten kan hon inte anklagas för att vara otydlig. Politiker som blir granskade säger allt för ofta att de blivit klippta ( om det gäller radio/tv), att deras citat ryckts ur sitt sammanhang eller att artiklarna blivit vinklade så den aktuella politikern framstår i dålig dager. Men i detta fall är det Winbergs eget fel att hon framstår som känslokall. Hon verkar inte ha någon som helst känsla för empati. Givetvis ska inte känslorna styra, för då blir besluten godtyckliga. Men man kan framföra ett budskap på olika sätt.

Tex hade Winberg kunnat börja med att säga att "hon inte kommenterar enskilda fall". På så sätt hade hon kunnat undvika några frågor. Hon hade kunnat säga något om att "vi tycker det är tråkigt att det blivit på detta vis. Det är givetvis tragiskt att en sjuk människa inte fått det stöd hen borde ha. Vi måste dock behandla alla lika men vi är villiga att utarbeta en avbetalningsplan som är bra för alla parter". Hon hade dessutom kunnat avsluta med att säga "Jag lovar att vi ska ta en ordentlig titt på detta igen. Kanske har vi missat något. Dessutom ska vi se över våra rutiner så detta inte sker igen." 

I stället är hon benhård i sitt försvar av kommunens agerande och hon framställer sig själv som en paragrafridande tjänsteman. Svaren hon ger målar upp en bild av en total likgiltighet. De är dock inte första gången jag får denna känsla. För någon vecka sedan intervjuades Winberg av Sveriges Radio Kronoberg P4 gällande serviceboenden i Rottne. Även i den intervjun målas samma bild av Winberg upp.

Nu menar jag inte att Winberg är likgiltig och känslokall bara för att hon svarar tufft och för att hon är kvinna. De svaren hon ger har samma känsla oavsett vilket kön som framför dem.

Efter ha lyssnat till Winberg så blir en sak tydlig. Hon är inte mediatränad. Om hennes sätt att svara på frågor inte ska få allt för stora konsekvenser för Moderaterna borde någon se till att hon får ordenligt mediaträning. Hon behöver lära sig att ett budskap kan framföras på olika sätt. Väljer man fel sätt framstår hen som totalt känslokall. Ingen är i behov av känslokalla politiker - oavsett deras partifärg. En politiker som inte är mediatränad, eller har det medfött, och som uttrycker sig som Winberg gör, är en tickande bomb.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar