tisdag 23 april 2013

En enig opposition fälde Alliansen!

Vid skrivandets stund pågår fortfarande mötet i Växjö kommunfullmäktige. Men tidigare idag fattade församlingen beslut i frågan gällande försäljning av ett antal kommunala hyresfastigheter. Spekulationerna har varit många om utfallet då Alliansen inte har haft majoritet i frågan. Sverigedemokraterna höll på sitt ställningstagande i frågan tills deras gruppledare Håkan Engdahl fick ordet och klargjorde att de tänkte rösta emot förslaget. Därmed blev det klart att Alliansen skulle åka på stryk i frågan och oppositionen vann omröstningen med en rösts övervikt.

En förlust för Alliansen kanske spelar till eller från. Men just denna fråga är laddad och full av prestige, inte minst för kommunstyrelsens ordförande Bo Frank (m). Dessutom kommer denna fråga att få betydelse för det framtida politiska spelet i Växjö.

Enligt valresultatet borde Alliansen ha en majoritet i fullmäktige. Men då Lena Johannesson har hoppat av Kristdemokraterna och blivit politisk vilde får detta konsekvenser. Att oppositionen bestående av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Sverigedemokraterna och Lena Johannesson skulle samarbeta organiserat är inte troligt, jag tror inte ens det finns på kartan. Men det hindrar inte att de kan rösta lika i de frågor de är eniga i.

Under förra mandatperioden såg läget likadant ut. Även då var Alliansen största block, men pga ett passivt SD vann Alliansen de flesta voteringar. Resten av denna mandatperiod kommer inte bli samma dans på rosor för Alliansen. Sverigedemokraterna företräds numera av andra ledamöter och de har en helt annat intresse och ambitioner. I och med dagens vinst har nog både de rödgröna och SD fått blodad tand. Kan de vinna i denna viktiga fråga, kan de även vinna andra viktiga frågor.

I dag vann en enig opposition. I vilka andra frågor är de eniga i? Budgeten också? Dagens vinst får oppositionen får konsekvenser för det politiska spelet i Växjö fram till nästa års val. Alliansen kan dock trixa igenom sin budget, vilket jag skrivit om här tidigare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar