måndag 29 april 2013

En orolig tid väntar

Om drygt ett år är det val i Sverige. Kvällstidningarna har redan börjat kalla 2014 för supervalåret, då det är allmänt riksdagsval och val till Europaparlamentet samma år. Valarbetet är sätt och viss redan igång men än så länge med ganska svag låga, det dröjer mist ett halv år innan det drar i gång på allvar. Men däremot är det interna valarbetet redan igång. Intern inom partierna sker nu valprocessen för placering på valsedlarna.

Själva valprocessen sker i fyra steg. Först har vi själva nomineringen där du som politiker nomineras till att ställa upp i provvalet. Sedan hålls själva provvalet. Resultatet från provvalen processers sedan genom en valberedning. Valberedningen tar hänsyn till provvalsresultaten men gör dock vissa justeringar för tex geografisk spridning, varannan damernas osv, ålder, etnisk bakgrund mm. Vid ett medlemsmöte/årsmöte röstar sedan partiet om placeringen och det blir sedan det resultat som vi ser när vi går till valurnorna.

Denna process kan dock medföra viss oro. Det är nu som olika politiker positionerar sig intern. När vissa nu uttalar sig, skriver insändare/debattartiklar är det inte i första hand väljarna som är målgruppen, utan andra partiaktiva. Vill du hamna högt upp på en lista och inte redan har en naturlig plattform intern för att nå dit, måste du synas och visa din kompetens. Detta kan medföra att vi nu och fram över sommaren kan få se en del något lustiga utspel. Vi kan tex se politiker som gör tillspetsade utspel bara för att synas och dra till sig uppmärksamhet. Oftast går detta ganska smärtsamt och obehindrat förbi, men det händer ibland att det kommer ett och annat märkligt förslag. Man skulle lite skämtsamt kunna säga att det nu är frifräsarnas tid.

Vi har redan i Växjö sett tecken på att valprocessen är igång. I torsdags, vid inspelningen av Inget Skitsnack, framför Bo Frank (m) sitt starka stöd för Anna Tenje (m). Han var väldigt tydlig med att hon skulle bli hans efterträdare. Frank har säkert ett behov att få fram denna åsikt rent allmänt. Men den egentliga anledningen till att han säger det och till att han säger det just nu, är att han vill påverka den interna valprocessen inom Moderaterna. Kanske är det så att han är orolig för att hon inte ska få det stöd han vill, eller att någon, i hans ögon sett, uppstickare ska komma och ta den naturliga efterträdarplatsen från henne. Eller så är han inte alls orolig utan bara vill markera sitt stöd. En sak är iallafall tydlig, han vill påverka provvalsresultatet.

Bo Franks utspel kommer inte vara det enda vi ser från partierna framöver. Det kommer komma en hel del stödförklaringar och märkligt formulerade utspel. Om några månader vet vi provvalsresultaten i de olika partierna - då vet vi om utspelen har lyckas. Fram tills dess blir det en orolig tid för vissa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar