måndag 8 april 2013

Fiskar Centern efter Socialdemokraternas stöd?

I maj ska den styrande Alliansen i Landstinget Kronoberg presentera budgeten för 2014. Det kommer blir en tuff budget då de förväntas lägga sparbeting på uppemot en kvart miljard. De signaler som tidigare givits är att detta ska nås genom att dra ner på verksamheten men skatten ska inte röras.

I dagens nummer av Smålandsposten gör Centern med landstingsråd Lena Karlsson i spetsen en kovändning i frågan - de förslår en skattehöjning. Med ökade inkomster hoppas Lena Karlsson slippa göra så stora besparingar på verksamheten, dessutom behövs enligt henne pengar för framtida investeringar.

Alliansen har tidigare hållit ihop när det gäller budgetförhandlingarna. Tidigare år har de fyra partierna givetvis haft sina egna budgetprioriteringar, men de har endast presenterat dem internt inom Alliansen och sedan har de förhandlat fram en budget. Lena Karlsson gör nu tvärt om och går ut massmedialt med sitt förslag.

Är detta en taktik från hennes sida enbart för att få igenom andra förslag som Centern har? Kommer Lena Karlsson driva frågan om skattehöjning hårt, för att sedan mot slutet av förhandlingarna släppa frågan och i stället få igenom flera andra av Centerpartiets förslag? Om så är fallet är detta bara ett spel för galleriet.

Jag tror inte att de andra partierna i Alliansen kommer att gå med en skattehöjning, inte ett år när det är valår. Ska Moderaterna gå till val på höjda skatter när de under två mandatperioder nu byggt hela sin ekonomiska politik på att skattesänkningar leder till jobb? Nej det är inte speciellt troligt.

Men om Centerpartiet menar allvar med detta sätts förstås frågan på sin spets. Om Alliansen inte går med på skattehöjningar och ekonomin utvecklas ännu sämre under nästa år - ja då kan Centerpartiet hålla huvudet högt i valrörelsen och säga att de iallafall försökte, de gjorde vad de kunde.

Det vi inte får glömma i sammanhanget är att Centerpartiet i flera tidigare mandatperioder har styrt Landstinget Kronoberg i allians med Socialdemokraterna. Socialdemokraternas starke kvinna i landstinget, Anna Fransson, säger i samma tidning idag att de länge förespråkat en skattehöjning. De gamla trofasta paret S och C är på samma spår. Saknar Centerpartiet tiden med Socialdemokraterna? Tiden då de bara behövde förhandla med ett parti, inte med tre.

Som jag skrev i lördags har Lena Karlsson tidigare aviserat att hon tänker avgå under året. Är det så att hon då känner att hon kan säga lite vad hon vill, hon ska ju ändå avgå. Men just pga att hon aviserat sin avgång så tappar hon i förhandlingsmandat och därför måste hon tuffa till sig, för att Centern inte ska bli helt överkörda i förhandlingarna om budgeten.

Det vi nu ser är förhandlingstaktik på hög nivå. Det som gör detta speciellt är att det är ett borgligt parti som förslår skattehöjningar och att förslaget sker offentligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar