torsdag 18 april 2013

Förhandling eller övertalning?

Nu har även Smålandsposten rapporterat om att Alliansen i Växjö har suttit i möten med Sverigedemokraterna. Enligt SD själva har mötet handlat om från om försäljning av dryga 1200 hyresrätter. Innan Lena Johannisson blev politisk vilde fanns en majoritet för försäljningen, idag finns det ingen majoritet. Hela oppositionen är emot försäljningen.

Enligt den information vi fått via Smålandsposten och Sveriges Radio P4 Kronoberg är det inga förhandlingar som sker, utan Alliansen informerar Sverigedemokraterna om ärendet och svarar på deras ev frågor. Frågan är vilken information som SD informeras om, då alla information finns i handlingarna till fullmäktige. Företrädare för Alliansen har dock hävdat att det är viktigt att även SD får ta del all information då de inte sitter i kommunstyrelsen. Visserligen kan muntlig information framkommit på kommunstyrelsens möte som inte står i handlingarna, men frågan är då om den informationen inte borde finnas skriftligt om den nu är så pass viktig.

Socialdemokraterna målar nu upp bilden av SD och Alliansen förhandlar. Om så är fallet vet jag inte, men jag har en känsla att så inte är fallet. Men jag tror dock inte heller att Alliansen enbart har träffat SD för att informera. Jag tror att Bo Frank (m) och Per Schöldberg (c) träffade SD för att övertala dem att rösta med Alliansen.

Bo Frank framförde, via en insändare i Smålandsposten, för ett tag sedan att han ansåg att oppositionen borde ta sitt ansvar för kommunen nu när ekonomin blivit sämre och tuffare tider väntar. Frank menade i artikeln att oppositionen inte borde bråka utan i stället samarbeta och ta ansvar för ekonomin gemensamt med Alliansen. Med utgång från den artikeln tror jag att Alliansen har träffat SD för att just övertala. Jag misstänker att de har försökt tala till SD:s förnuft, försökt att få dem att förstå att det nu, enligt Alliansen, inte är läge att bråka, utan att det är en tid för ansvar och lugn och ro i båten.

Frågan är vilka svar Alliansen fått från Sverigedemokraterna? Det framgår inte via några medier, än. Har SD ställt några motkrav? Om så är fallet - ja då handlar det om en förhandling, inte om ett informationsmöte.

Under förra mandatperioden hade Alliansen inte egen majoritet. De räddades nästan alltid av Sverigedemokraterna. Skillnaden nu från då är vilka som företräder SD. Det jag har förstått om Håkan Engdahl (sd) är att han inte är någon som tillåter sig att köras med. Han har en helt annan ambitionsnivå och kunskap än hans företrädare hade. Än så länge har vi inte sett så mycket av Engdahl. Han är ny inom politiken och jag tror att han än så länge har försökt att lära sig hur kommunal förvaltning fungerar och hur du interagerar i det politiska spelet. Med anledning av det har jag svårt att tänka mig att SD kommer lägga sig platt fall för Alliansen, som de gjorde förra mandatprioden.

Det är drygt ett år kvar till valet. Hur utgången i det valet kommer bli tänker jag inte sia om. Men jag skulle inte bli förvånad om Sverigedemokraterna får ökat stöd i Växjö kommun. Det allmänna läget i Sverige tyder på det just nu. Frågan är hur de andra partierna ställer sig till det då? Jag gissar att vi framöver kommer att få lära känna Håkan Engdal (sd) mycket bättre än vi känner till honom idag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar