onsdag 10 april 2013

Hur ska Alliansen i Växjö få igenom sin budget i juni?

Idag framkommer det, via Smålandsposten (ej på nätet vid skrivandets stund), att Miljöpartiet åter ingår ett samarbete med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i Växjö kommun. De har tidigare haft ett organiserat samarbete men bröt det efter valet 2010.

Det nya rödgröna samarbetet får egentligen ingen effekt i nuläget. De kommer bara upp i 28 mandat, Alliansen har 30 mandat. Men det krävs 31 mandat för att få en majoritet i kommunfullmäktige. Men de nya samarbetet kommer förmodligen sätta några käppar i hjulet för Alliansen.

Till och börja med kommer Alliansen få problem med frågan om försäljning av kommunala hyresfastigheter. Då den politiska vilden Lena Johannisson (fd KD) kommer ansluta sig till de rödgröna i den frågan och Sverigedemokraterna har tidigare aviserat att de inte vill sälja några fastigheter. Det betyder att det finns en majoritet i fullmäktige för att inte sälja. Det är ett stort problem för Alliansen och Bo Frank.

Jag kan inte riktigt se någon kvick fix i frågan. Egentligen finns bara två lösningar på det problemet nu när de rödgröna inlett ett organiserat samarbete. Antingen får Alliansen sätta sig ner och förhandla med Sverigedemokraterna och försöka få med dem på tåget i denna frågan. Men jag vet inte om det är så klokt. Jag kan se rubrikerna framför mig "Alliansen räddas av Sverigedemokraterna", vilket inte kommer ge en positiv bild. Dessutom är frågan om Sverigedemokraterna är så lättköpta nu för tiden. Vilka motkrav kommer de ställa på Alliansen?

Det andra alternativet är att Alliansen helt enkelt bordlägger frågan till efter valet och låter väljarna bestämma vilken linje som ska gälla.

Vän av ordningen minns hur det politiska läget i Växjö var under förra mandatperioden. Då hade Alliansen också bara 30 mandat men då var Sverigedemokraterna ett mycket svagare parti. De rösta oftast på Alliansens förslag. Deras motivering då var att de var i kommunfullmäktige för att se och lära. Nu är läroperioden slut. 

Även om frågan med fastigheterna läggs på framtiden så återstår ett värre problem. Alliansen måste få igenom sin budget i juni. Hur ska Bo Frank säkra upp så att Sverigedemokraterna inte röstar igenom en rödgrön budget? Där har vi det riktiga problemet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar