tisdag 9 april 2013

Suzanne Frank sitter i en knivig sits.

Igår framkom det via Smålandsposten att Centerpartiet i Kronobergs läns landsting vill höja skatten i nästa års budget. Socialdemokraterna har sedan tidigare framfört att de är inne på samma linje. Kristdemokraterna och Folkpartiet vill avvakta utvecklingen och budgetförhandlingarna medan Moderaterna inte vill kommentera frågan överhuvudtaget offentligt. Jag skrev även om gårdagens utspel här.

Vi tar och backar bandet några år, närmare bestämt till 2008. Då stod Kronobergs läns landsting inför en liknande situation och då som nu styrde Alliansen. Då tvingades Moderaterna gå med på en skattehöjning för de ansåg att det var den ända utvägen. Ni hittar en intervju med landstingsrådet Suzanne Frank från 2008-11-24 här. Då som nu var Moderaterna stora motståndare till skattehöjningar men efter budgetförhandlingar genomförde de dem iallafall.

Är historien nu på väg att upprepa sig. Så sent som den 6 oktober 2012 avfärdade Moderaterna och Suzanne Frank en skattehöjning. Nu förs kraven fram igen i budgetförhandlingarna från Centerpartiet. Kommer Moderaterna tvingas gå med på en höjning även denna gång för att få ordningen på ekonomin? Eller kommer de stå emot?

Jag tror att det blir en skattehöjning. Jag tror att Moderaterna kommer tvingas backa i budgetförhandlingarna. För vad händer annars? Kommer Centerpartiet att lämna Alliansen om de inte får igenom skattehöjningen och i stället samarbeta med Socialdemokraterna? Det sistnämnda är inte helt otroligt. Visserligen får C och S ingen egen majoritet, men både Vänsterpartiet och Miljöpartiet har framfört att de är positiva till en skattehöjning.

Samtidigt tar Moderaterna en stor risk med en skattehöjning. Det kommer bli en diskussion om svek. Kan du som väljare lite på Moderaterna? De säger nej till skattehöjningar men höjer ändå.

Susanne Frank sitter i en knivig sits. Hon kommer få ovänner hur hon än gör. Jag gissar att hon och Moderaterna nu kalkylerar på vilka vänner som är värst att bli ovänner med. Centerpartiet eller väljarna?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar