tisdag 30 april 2013

Svanberg tjänar inget på att hoppa i säng med Frank!

Redan för några dagar sedan meddelade Alliansledaren, Bo Frank (M), att han och Alliansen ville nå en uppgörelse med Socialdemokraterna kring budgeten för nästa år. Efter att Socialdemokraterna haft ett internt möte i söndags meddelade deras ledare, Charlotta Svanberg, att de gärna samtalade kring möjligheterna till en kompromiss. De ställde dock två krav - Socialdemokraternas samarbetspartier, V och MP skulle få ta del av förhandlingarna och att kommunalskatten måste höjas.

Idag träffades företrädare för Alliansen och de rödgröna i kommunhuset. Men förhandlingarna blev inte speciellt framgångsrika. Av medieuppgifterna hann de inte ens komma igång med några samtal innan de avbröt. Bo Frank själv menar att de inte kan nå en uppgörelse då de rödgröna hållit fast vid kravet på skattehöjningar.

Egentligen tror jag inte att det fanns något intresse alls från S att samarbeta med Alliansen. Ur deras synvinkel är det bättre att stå fria inför nästa år, när det är valår. Socialdemokraterna sitter i opposition och vinner inget alls på att hjälpa Alliansen få igenom en budget, oavsett hur det politiska läget ser ut. Det enda som de kan tjäna på att samarbeta är att deras trovärdighet ökar när det gäller att ta ansvar. Även om ansvars- och trovärdighetsfrågor värderas högt av väljarna är det plånboksfrågorna som är viktigast. Det är pengarna som får marginalväljarna att välja block/parti. Ur denna synvinkel, har Charlotta Svanberg inget att vinna på hoppa i säng med Bo Frank. Därför kommer det inte som en chock för mig att förhandlingarna strandade redan innan de ens hade kommit igång.

Nu faller åter allt ljus på den politiske vilden Lena Johannesson och på Sverigedemokraterna. Återigen kommer deras val att avgöra en viktig fråga. Denna gång handlar det inte om, i sammanhanget, en liten fråga utan om hur ekonomin ska fördelas under 2014 för hela kommunen. Den budget som Alliansen lägger för nästa år är deras valbudget. Nu ligger makten i andras händer.

Det finns dock ett alternativ för Alliansen att få igenom sin budget. Jag har skrivit om det här tidigare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar