fredag 12 april 2013

Vad är viktigast för S - SD-motståndet eller väljarna?

Sveriges Radio Kronoberg P4 avslöjar idag att Alliansen i Växjö har tagit kontakter med Sverigedemokraterna i frågan om försäljningen av drygt 1200 hyreslägenheter. Sedan Kristdemokraten Lena Johannisson hoppat av och blivit politisk vilde har Alliansen inte längre någon majoritet. Då återstår två alternativ för Alliansen - antigen söka stöd hos Miljöpartiet eller hos Sverigedemokraterna. Då Mp återigen ingått ett samarbete med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet återstår bara ett samarbetsparti för Alliansen - nämligen SD.

Jag tror inte att Alliansen efterfrågar något organiserat samarbete med SD, jag tror inte ens att de förhandlar med SD. Däremot tror jag att de har frågat SD hur de tänker rösta vid nästa fullmäktigemöte. Förmodligen har de/kommer de förse SD med något form av ekonomiska underlag om affären, ifall de har tveksamheter.

Som jag skrev om häromdagen tar Alliansen en stor risk när de tar kontakter med SD, det gör alla partier som närmar sig dem. Som jag nämnde här på bloggen häromdagen så kommer de bli krigsrubriker i massmedia om Alliansen söker stöd hos SD - vilket det nu oxå blivit hos Radio Kronoberg.

Det som dock är intressant i frågan är vad Håkan Engdahl faktiskt säger till Radio Kronoberg. Han säger att de rödgröna inte tagit några kontakter med SD och att de inte har försökt försäkra sig om deras stöd i frågan. Anledningen till att frågan om försäljning bordlades på förra kommunfullmäktigemötet var att bla SD tänkte rösta emot och tillsammans med Lena Johannissons röst skulle då oppositionen få majoritet.

Nu har oppositionen majoritet och kan fälla Alliansen i frågan. De kan alltså rädda försäljningen - som de faktiskt gått till val på att göra. Vilket ansvar har oppositionen mot sina väljare? De har ju lovat sina väljare att de inte ska medverka till att en utförsäljning av kommunala hyresrätter sker. Om de nu passivt ser på när Alliansen övertygar SD så har de ju indirekt medverkat till att försäljningen sker.

Samtidigt har Socialdemokraterna haft en väldigt hög svansföring i frågan om samarbete med SD. De har alltid sagt nej till att ha några relationer med dem. Om det blir offentligt att tex Charlotta Svanberg (s) har tagit kontakt med SD kan den interna kritiken bli väldigt tuff mot henne inom S.

Socialdemokraterna sitter i ett moment 22. Det blir fel hur de än gör. Detta är dock en ganska vanlig situation inom politiken. Men här handlar det om att välja. Ska de prioritera sina väljare eller ska de prioritera sina ideal. Ingen lätt fråga, men ett val måste göras och hur som haver måste de sedan ta konsekvenserna av sitt handlande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar