onsdag 3 april 2013

Varför dök inte Alliansföreträdare upp vid studentdemonstrationen?

Igår genomförde ett gäng studenter vid Växjö universitet en manifestation mot att Växjö kommun planerar att sälja drygt 400 studentbostäder till någon privat hyresvärd. Sveriges Radio P4 Kronoberg rapporterade i morse om manifestationen och företrädare för evenemanget intervjuades. Det framfördes inte bara kritik mot den planerade försäljningen men även kritik mot att företrädare för den politiska majoriteten i Växjö inte dök upp vid manifestationen och försvarade varför fastigheterna ska säljas. Allianspolitiker blev bla anklagade för feghet.

Men varför dyker då inte någon företrädare för Alliansen upp och förklarar varför de ska sälja. De oroliga studenterna vill uppenbarligen ha svar. Ja egentligen är det inte så konstigt att de inte dyker upp. Jag tror att det finns två anledningar.

För det första tror jag att Alliansen inte ser manifestationen som ett studentuppror, utan som ett rent socialdemokratiskt evenemang. Som jag redogjorde för förra veckan så är minst två av initiativtagarna till evenemanget företrädare för Socialdemokraterna och har förtroendeuppdrag i Växjö kommun för nämnda parti. Med den vetskapen i ryggen skulle det inte förvåna mig om att Alliansen bedömer detta som ren s-propaganda.

För det andra så brukar dessa evenemang aldrig bli speciellt konstruktiva för berörda politiker. Om företrädare för Alliansen hade besökt manifestationen igår hade det lätt blivit till pajkastning och bu-rop. Det är inte speciellt konstruktivt och leder ingen vart, för någon av sidorna.

Om jag förstått det hela rätt, så ville faktiskt Alliansens politiker träffa studenterna. Emma Nilsson, initiativtagare till uppropet, skrev följande på Twitter häromdagen:
 De ovan nämna anledningarna tror jag är förklaringen till varför Alliansen inte dök upp igår. Men hur ska då studenterna nå fram med sitt budskap? Ja som de gör nu, att använda sig av media är en bra taktik. Så länge denna historia handlar om de lilla studenterna mot de STORA politikerna har detta upprop ett nyhetsvärde, så fort Socialdemokraterna blandas in faller värdet som en sten. Så den massmediala taktiken kan också slå snett.

Dessutom tror jag att de skulle va bra att gå på det möte som politikerna vill ha med dom. Att träffas lugnt och under sansade former är aldrig negativt. Kanske kan de då få någon from av garanti av att lägenheterna även i fortsättningen ska vara avsedda för studenter, även om de säljs till en privat hyresvärd.

P.S 1 En Per Hultman deltog i går vid manifestationen och han intervjuades även av Sveriges Radio. Efter en snabb sökning på Google framgår det tydligt att även han har koppling till SSU, även om han inte har några officiella uppdrag. Om det nu är den är den rätte Per Hultman, så är han inte ens student. D.S

P.S 2 Noterar även att Smålandsposten fortfarande inte har rapporterat en enda rad om uppropet eller gårdagens manifestation. Om det beror på att de har koll på initiativtagarna eller om de gör en annan nyhetsvärdering låter jag vara osagt. D.S

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar