onsdag 24 april 2013

Växjö kanske ska ta efter Solna?

Som alla vid detta laget vet har Alliansen inte längre majoritet i kommunfullmäktige i Växjö. Alliansen dock största block med 30 mandat, de rödgröna 28 mandat, SD 2 mandat och Lena Johannesson 1 mandat. Hur ska alliansen hantera detta? De kan i det långa loppet inte förlita sig på varken Lena Johannesson eller Sverigedemokraterna. Som jag ser det finns följande sex förslag på lösning:

  1. De kör på i samma hjulspår som nu och förhandlar med övriga partier i de frågor de vet de ligger nära och försöker nå kompromisser. 
  2. De söker organiserat samarbete med Sverigedemokraterna. 
  3. De söker organiserat samarbete med något övrigt parti. 
  4. De söker försoning med Lena Johannesson. Hon kvarstår som partilös, men samarbetar med Alliansen. 
  5. En ledamot från de rödgröna röstar i solidaritet med Alliansen med respekt för valresultatet och väljarna. 
  6. Alliansen lämnar in och överlåter till övriga partier att nå en majoritet. 

Förslag nr 2 ser jag inte som speciellt trovärdigt. Möjligtvis att någon enskild ledamot kan tänka sig samarbete med Sverigedemokraterna men för övriga finns det inte på kartan. Förslag nr 4 ser jag inte heller som troligt då Johannesson fått ta mycket stryk offentligt från olika företrädare inom Alliansen. De sår det skapat läker inte så fort. Dessutom tror jag att de ser Johannesson som en risk och opålitlig. Jag ser inte heller att förslag nr 3 är genomförbart just nu. De rödgröna har ingått ett organiserat samarbete igen och jag gissar att de även kommer att gå till val på med en gemensam förklaring. Alternativ nr 6 tror inte heller är speciellt troligt. Då de rödgröna inte heller har majoritet och även då blir Sverigedemokraterna vågmästare. Även om Alliansen kan prata med SD så vill de rödgröna inte ens ta i SD med tång. 

Kvar har vi då förslag 1 och 5. Förslag nr 1 är nog det mest troliga. Alliansen kör på men söker stöd hos olika partier i olika frågor. Både Miljöpartiet och Socialdemokraterna har signalerat att de är villiga till kompromisser. Det blir svårt med budgeten men de kanske tom försöker sig på en krisbudget tillsammans med S pga det ekonomiska läget. Mirakel har skett förr inom politiken.

Men förslag nr 5 är också intressant. I Solna kommun inträffade en liknande situation med en ledamot som hoppade av majoriteten och blev politisk vilde. Där beslutade en Miljöpartist att stödrösta med Alliansen i alla omröstningar med respekt för valresultatet. Samma gäller i Växjö. Väljarna har ju faktiskt valt ett alliansstyre. Kanske värt att testa även denna modell i Växjö? Om inte annat för den politiska stabilitetens skull. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar