tisdag 21 maj 2013

Bengt Germundsson ställer upp i provvalet till riksdagen!

Som Växjöpolitik tidigare har skrivit här pågår just nu provvalen inom partierna till de olika församlingarna. Riksdagslistorna brukar spikas först och det arbetet är nu i full gång. Kristdemokraterna i Kronobergs län kommer nu i veckan att köra igång sitt provval och Växjöpolitik kan i dag avslöja att Markaryds starke man, Bengt Germundsson, kommer att ställa upp i provvalet.

- Jag har accepterat att stå med i provvalet, det är helt riktigt. Det är dock inte detsamma som att acceptera att stå på en lista, oaktat vilken. Den frågeställningen och det därpå följande beslutet kommer jag att ta ställning till när det blir aktuellt, säger Bengt Germundsson när Växjöpolitik frågor honom om han ställer upp i provvalet.

Bengt Germundsson är till vardags kommunalråd i Markaryd och har ett väldigt starkt stöd där. Vid senaste valet lyckades han och Kristdemokraterna nästan få egen majoritet i Markaryds kommunfullmäktige - 44,72%. Det var dessutom en ökning från succévalet 2006.

Kristdemokraterna har idag inget riksdagsmandat från Kronobergs län. Men med Germundssons starka stöd i Markaryd skulle de definitivt kunna ta ett mandat eller åtminstone ett utjämningsmandat. Germundsson har ett starkt stöd inom hela Kristdemokraterna och många ser honom som en tänkbar partiledare den dagen Göran Hägglund väljer att träda av.

Dock spelar Germundsson ett högt spel. Kristdemokraterna ligger idag väldigt illa till i opinionsmätningar, de har parkerat sig strax under 4%. Visserligen har de alltid klarat sig pga stödröster från främst Moderaterna, men eftersom Centerpartiet ligger på samma låga nivå Kristdemokraterna kanske stödrösterna inte räcker till båda två. Om Germundsson nu väljer att lämna Markaryd för att fokusera på Riksdagen i stället är risken stor att han blir tomhänt efter valet, om Kristdemokraterna inte lyckas ta sig över 4%-spärren. Frågan är om han, med den vetskapen i bakhuvudet, vågar släppa Markaryd eller om han kommer att söka förnyat förtroende i Markaryd ändå.

Nu ska visserligen Kristdemokraterna genomföra sitt provval och ha en stämma/årsmöte innan en lista spikas. Men jag är övertygad om att Bengt Germundsson kommer vinna provvalet och då kommer han också hamna överst på Kristdemokraterna lista till Riksdagen. Han är den röstdragare som Kristdemokraterna behöver!

Frågan som kvarstår är dock. Vill Bengt till riksdagen och bli en av flera ledamöter eller vill han vara kvar som Starke Man i Markaryd. Jag tror jag vet vad Kristdemokraterna vill - men vad vill Bengt Germundsson?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar