torsdag 16 maj 2013

Blir Åke Carlsson nytt landstingsråd?

För knappt ett år sedan avslöjade landstingsrådet Lena Karlsson (C) att hon tänkte avgå från sitt uppdrag som landstingsråd i Kronbergs läns landsting. Hon skulle avgå i god tid innan nästa val så att den hennes ersättare hade chans att bli varm i kläderna inför valet nästa år.

Centralt placerade källor inom Centerpartiet i Kronoberg, som Växjöpolitik talat med, menar att det är Åke Carlsson, kommunalråd i Uppvidinge kommun, som blir nytt landstingsråd. Om det skulle bli Åke Carlsson som väljs, är det inte så förvånande. Han har flera års erfarenhet av kommunpolitiken på toppnivå, han har bla varit kommunalråd i två omgångar. Dessutom är Uppvidinge kommun den kommun där Centerpartiet har som starkast stöd i Kronobergs län - hela 27,55%. Åke Karlsson har dessutom visat att han kan vinna val.

Enligt Växjöpolitiks källor kommer det dessutom ske en hel del personförändringar inom Centerpartiet kring den närmsta tiden och då främst inom Uppvidinge kommun. Bla kommer Patrik Davidsson, ordförande CUF Kronoberg, få fler och nya uppdrag. Det talar tydligt för att det nya landstingsrådet hämtas från just Uppvidinge. Då är Åke Carlsson det mest naturliga valet. Han är en av flera centerpartister i Kronobergs län som har den erfarenhet som krävs för att bli landstingsråd.

Centerpartiet skulle även kunna välja sitt landstingsråd bland de ledamöter som idag finns i deras landstingsgrupp. Om det är viktigt för dem att det blir en person från Uppvidinge så ligger Bengt-Göran Birgersson bra till. Men han har inte alls den politiska erfarenhet som tex Åke Carlsson har. Även unge Thomas Haraldsson från Vislanda är en tänkbar kandidat. Thomas Haraldsson har trots sin ålder stor erfarenhet från den politiska världen, men det som talar emot honom är att han inte kommer från en stark centerkommun.

Det skulle även kunna tänkas att de väljer Älmhults kommunalråd Elizabeth Peltola. Hon har den erfarenhet som krävs och hon är populär i Älmhult. Även Carina Bengtsson kommunalråd i Ljungby skulle kunna vara aktuell. Det som talar för Carina Bengtsson, förutom hennes erfarenhet, är att Ljungby är dåligt representerat inom Centerpartiet i Kronobergs läns landsting. 

Hur som helst gissar jag att Åke Carlsson ligger bäst till, inte minst då det sker ett större personpussel inom Centerpartiet i bla Uppvidinge just nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar