fredag 10 maj 2013

Budgetförhandling eller provvalsröstande?

För tillfället pågår budgetförhandlingarna, inom Alliansen, för fullt i Växjö kommunhus. Förmodligen är de stora dragen klara. De fyra borgerliga partierna ha alla sina egna hjärtefrågor som de slåss extra hårt för. Hur mycket de får igenom av sin egen politik avgörs av deras storlek. Moderaterna får givetvis mest igenom, sen kommer Centerpartiet, Folkpartiet och sist kommer Kristdemokraterna. Än så länge har vi inte hört så mycket om hur förhandlingarna går. Det tolkar jag som att det ändå går ganska lugnt till och att det råder viss konsensus. Men ett parti sticker ändå ut en aning - nämligen Folkpartiet.

Det som är lite speciellt med Folkpartiet vid denna förhandling är att de har bytt ledning. Patric Svensson åkte ut i höstas och Stefan Bergström tog över. Patric Svensson var mer av den försiktiga, diplomatiska politikern som löste problem/förhandlingar inom förhandlingsrummen är Stefan Bergström mer offensiv. I dag framför han ett av Folkpartiets krav via media.

Att folkpartiet väljer att framföra sina krav via media kan ha två orsaker. Antingen har de svårt att få gehör för sin ståndpunkt i förhandlingarna och vill på så sätt använda media för att lyfta frågan ytterligare och få extra opinionsstöd för sin ståndpunkt. Du skulle kunna säga att de tvingar igenom sin ståndpunkt. Miljöpartiet var för övrigt väldigt duktiga på att använda denna metod då de samregerade med Socialdemokraterna 1999-2006. Den andra orsaken kan vara att de helt enkelt bara vill profilera sig. Dvs att Alliansen redan kommit överens om detta, men att Folkpartiet vill ta åt sig äran, eller blivit tilldelade att ta åt sig äran av de andra.

Samtidigt som vi har aspekten med budgetförhandlingarna har vi en annan aspekt. Detta med att Stefan Bergström rannsakar sig själv. Det har han även gjort tidigare. Det har han gjort både här och här. Inom av loppet av tre veckor har Bergström gått i opposition mot sig själv, tre gånger, och den politik som hans parti och Alliansen tidigare först. Detta kan visserligen tyda på att han och resten av ledningen i FP inte var nöjda med den politik Patric Svensson förde, men det kan också betyda att de rannsakat sig själva och backat från tidigare ståndpunkter. Detta är en förmåga vi tidigare inte sett hos borgerliga partier, de brukar hålla benhårt vid sina ståndpunkter. Det är inte bara Bergström utan även utbildningsminister Jan Björklund (FP) som använder sig av samma taktik för tillfället. Om det är en trend inom Folkpartiet eller bara en tillfällighet vet vi inte än.

En sak är iallafall säkert. Stefan Bergström har en helt annan framtoning än hans föregångare hade. Glöm inte heller bort att det är provvalstider inom bla Folkpartiet, då gäller det att profilera sig internt. De som tidigare stödde Patric Svensson söker en ny ledare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar