måndag 27 maj 2013

Det är trovärdigheten som avgör i mittens rike.

Idag presenterade Alliansen i Kronobergs läns landsting sitt budgetförslag för 2014. Som väntat föreslår den styrande majoriteten en skattehöjning på 52 öre. Precis som jag skrivit om tidigare, säljer Alliansen sin skattehöjning med motiveringen att det blir bättre vård. Enligt Alliansen ska de ökade skatteintäkterna öronmärkas till större investeringar som måste göras inom sjukvården under de närmsta åren.

I oktober 2008 skrev Suzanne Frank med flera en debattartikel där de menade att det skulle bli en skattechock om oppositionen fick makten. En dryg månad senare genomförde Frank sin första skattehöjning i landstinget. Så sent som i oktober förra året uteslöt Suzanne Frank en skattehöjning. Idag, sju månader senare, låter det annorlunda - då genomför Frank och Alliansen sin andra skattehöjning. På drygt 4 år har Alliansen nu höjt skatten med 1 krona. En skattehöjning med 1 krona skulle nog de flesta kalla för skattechock.

En gång är ingen gång, men två gånger är en gång för mycket, säger ordspråket. Att Suzanne Frank hade fel om ekonomin och skattehöjningar en gång är väl inte hela världen. Hon återhämtade sig och Moderaterna gick tom framåt vid valet 2010. Men frågan är om du kan göra samma fel två gånger. Hur många gånger tolererar väljarna kovändningar? Suzanne Frank och Alliansen är just nu väldigt skadeskjutna.

Det är över ett år kvar tills valet och väljarna glömmer fort. En och annan har nog glömt detta när valdagen väl kommer. Men oppositionen med Socialdemokraterna i spetsen kommer göra vad de kan för att väljarna inte ska glömma. Oppositionen gillar visserligen skattehöjningen men de kommer påminna om att de la förslagen först, att Alliansen tagit över deras politik osv. Dessutom kommer de fråga hur det är med Alliansens trovärdighet? I vilka andra frågor kommer ståndpunkter att bytas? Trots att oppositionen är överens med Alliansen i frågan om skattehöjningar kommer de att utnyttja läget - ända fram till valdagen.

Då partierna och politiken idag i hela Sverige går mer mot mitten leder det till att skillnaderna mellan partierna blir mindre och mindre. Då blir det personerna och trovärdigheten som avgör valen för väljarna. Suzanne Frank och Alliansen är just nu ganska skadeskjutna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar