måndag 6 maj 2013

Målvakten som bytte sida

Inom ett par månader dra Fotbolls EM för dam i gång i Sverige, Växjö är en av städerna där matcher kommer att spelas. Då fotboll alltid är på tapeten tänkte jag dra en liknelse mellan fotboll och politik och då specifikt det politiska läget i Växjö.

Tänker två fotbolls lag - Alliansens IF och IFK Oppositionen . Det är två jämbördiga lag och de gör upp i ett stort mästerskap vart fjärde år. Vid förra mästerskapet vann Alliansens IF i Växjö och de innebär att de har ett övertag vid alla matcher fram till nästa mästerskap. Alliansens IF tränar regelbundet och är ett sammansvetsat lag. Fram till nyligen bestod IFK Oppositionen bara av ett gäng fixstjärnor utan något som helst samarbete. De spelade visserligen match ihop och har samma lagtröjor men i övrigt har det inget samarbete med varandra.

I mars 2013 spelas den vanliga månadsmatchen. Alliansens IF har gått ut starkt och när första halvlek är slut leder de med två noll. Ni som är insatta i fotboll vet att en tvåmålsledning är svår att ta in, även om det går. Andra halvlek drar igång. IFK Oppositionen drar igång ett anfall och via nick når bollen fram till lagets forward Charlotta Svanberg (S). Hon får till ett skott på mål vilket borde vara ett lätt byte för målvakten. Men precis när bollen når mål väljer målvakten att gå åt sidan och det blir mål. Alliansen IF:s lagledare Bo Frank (M) blir vansinnig och undrar självklart vad målvakten håller på med. Målvakten, Lena Johannesson (KD), förklarar att hon har en egen fanklubb som hon numera kämpar för och hon känner att Charlotta Svanberg borde få göra mål lite oftare.

Matchen drar igång igen och IFK Oppositionen är nu på hugget. Ytterligare ett anfall inleds, denna gången med mittfältaren Åsa Karlsson Björkmarker (S) i spetsen och hon har även stöd av vänsterbacken Gunnar Storbjörk (S). De går mot mål med sig i anfallet har de vänsterforwarden Carin Högstedt (V) och libron Cheryl Jones Fur (MP). De får till ett dunderskott och precis som förra gången väljer målvakten att stiga åt sidan och det blir mål igen. Matchen är slut och det slutade 2-2.

Lagledaren Bo Frank är givetvis vansinnig vid efterföljande presskonferens och han får stöd av sin högerback Rene Jaramillo (KD). De säger upp kontraktet med Lena Johannesson. Vi kan ju inte ha en målvakt som jobbar för motståndarna, säger de. Dock visar det sig att Johannesson har en liten klausul i sitt kontrakt, hon kan inte avsättas av sitt lag, bara av supportrarna vid nästkommande mästerskap. Så Johannesson spelar kvar som målvakt och det är numera hon som avgör när IFK Oppositionen ska lyckas med sina anfall eller inte.

I april drabbas de båda lagen återigen samman. Denna gång är läget mer spänt. Så pass spänt och laddat att IFK Oppositionens toppforward, Charlotta Svanberg,  får influensa och blir hemma och Alliansens IF:s lagledare Bo Frank, blir tvungen att göra ett gästinspel i en match i Norge. Men de båda lagen har avbytare att fylla på med så matchen spelas som planerat. Det blir spännande redan från början då IFK Oppositionen inleder ett välregisserat anfall, denna gång med understöd av högerbacken Håkan Engdahl (SD). När skottet väl kommer väljer målvakten återigen att stiga åt sidan och deras supportrar jublar när det blir mål. IFK Oppositionen gör ytterligare ett mål under matchen och vinner med 2-0. 

Jag vet att du inte kan jämföra politik och idrott. Men om politiken var i fotbollens värld skulle det kunnat ha sett ut ungefär som jag beskrev. Hur det blir vid nästa match vet vi inte. Men vi vet att varje match i Växjö, fram till mästerskapet i september 2014 kommer blir spännande, då makten över spelet ligger i målvaktens händer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar