lördag 25 maj 2013

Moderat kritik mot skattehöjningar!

Igår fredag rapporterade både Smålandsposten och Sveriges Radio P4 Kronoberg om att den styrande Alliansen i Landstinget Kronoberg planerar att höja skatten under nästa år. Landstinget Kronoberg har i dagsläget en relativt låg skatt och Alliansen föreslår nu en höjning med 52 öre.

Som jag skrev om här, för över en månad sedan upprepar sig nu samma situation som rådde under förra mandatperioden. Moderaterna, med Suzanne Frank i spetsen, är väldigt kritiska till skattehöjningar under perioder med god ekonomi, sen är det tvärt om när tiderna blir aningen hårdare. Det finns flera exempel på tillfällen då Suzanne Frank varit väldigt kritisk mot skattehöjningar. Men Centerpartiet och Lena Karlssson (C) har varit pådrivande i budgetförhandlingarna och nu pekar allt på att Centerpartiet går segrande ut ur dessa förhandlingar.

Sist jag skrev om detta ämne resonerade jag kring den något kniviga sits som Suzanne Frank sitter i. Om hon inte hade gått med på skattehöjningar hade risken varit stor att alliansen spruckit och att Centerpartiet gjort upp med Socialdemokraterna i stället. Samtidigt får Franks trovärdighet en törn då hon gång på gång lovat och förklarat för väljarna att det inte blir några skattehöjningar med Moderaterna vid makten. Som jag resonerade om sist blir det illa hur Moderaterna än gör och att de får räkna på vilka risker som gör minst skada. Uppenbarligen har värnandet om Alliansen fallit bäst ut.

Men nu kommer intern kritik från framträdande Moderata företrädare. Oliver Rosengren, kommunfullmäktige ledamot i Växjö och politisk sekreterare för Moderaterna i Kronoberg, framför nu hård kritik mot den planerade skattehöjningen. I ett sms till Växjöpolitik skriver han:

- Om ett alliansstyrt, moderatlett, landsting överväger en skattehöjning har man inte gjort läxan. Skattehöjning är den lätta vägen. Moderaterna ska alltid välja den rätta. I grunden handlar det ofta om att man inte håller sig till sitt grunduppdrag, välfärden, och att utanförskapet är för stort. Utanförskapet minskar skatteintäkterna och ökar ohälsan, skriver Oliver Rosengren. 

Moderaterna har under de senaste åren varit ganska duktiga på att hålla den interna kritiken intern, att nu Oliver Rosengren väljer att kritisera Suzanne Frank öppet tyder på viss förändring.

Hur den planerade skattehöjningen mottages av väljarna vet vi inte än, inte förrän på valdagen nästa år. Men jag skulle tippa på att Moderaterna och Alliansen i landstinget kommer att sälja höjningen med argument om bättre eller iallafall bibehållen vårdkvalitet. De kommer att motivera sin höjning med att det då blir mindre besparingar på vården. Dessa argument fördes fram från oppositionen redan under förra året, då de drev frågan om skattehöjning.

Vem som vinner slaget om Landstinget Kronoberg vet vi först i september 2014. Just nu är dock Suzanne Frank något skadeskjuten. Hon har återhämtat sig förr men frågan är om förtroendet går att reparera även denna gång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar