torsdag 23 maj 2013

Patric Svensson var den enande länken

Den fd folkpartisten Patric Svensson tvingades lämna politiken i Växjö efter en rattfyllerihistoria i höstas. Men nu gör han en mindre comeback - eller ja han blir iallafall medlem i Moderaterna. För den utomstående kan det kanske tyckas lite märkligt att du som politiker byter parti så snabbt. Men det är inte så ovanligt som många tror. Många personer har bytt parti genom åren och avstånden mellan de borgerliga partierna är idag inte så pass stora.

Inom den lokala politiken är inte ideologin lika stark som den är på riksplan, det kan i bland vara svårt för lokalpolitiker att följa sin ideologi när de ska få ihop ansträngda ekonomier. Men i detta fall tror jag inte att det handlar om en ideologisk förändring från Patric Svenssons sida, utan det handlar om personliga relationer.

Källor inom både Moderaterna och Folkpartiet vittnar om att Patric Svensson och Bo Frank har enormt starka band och de fungerar oerhört bra ihop. De är lite som jing och jang, som en källa uttryckte det. Patric Svensson säger i intervjun i Smålandsposten idag att han inte tänker engagera sig, utan bara vara medlem. Det är säkert hans ambition, men jag tror att Bo Frank har helt andra intentioner. Han känner väl till Patric Svenssons kompetens och kapacitet.

Sedan Patric Svensson lämnade politiken i höstas har, det så tidigare väloljade, allianssamarbetet knakat en aning i fogarna. Kugghjulen rullar inte på lika smärtfritt längre. Både Folkpartiet och Kristdemokraterna kommer med egna förslag och Alliansen har tappat sin majoritet pga. Lena Johannesson. Mina källor inom Alliansen säger att mycket av de nuvarande problemen beror på Patric Svensson. Han är inte orsaken till att de har uppstått men hans saknad har bidragit till spänningar och frifräsare. Företrädare för alla partier är överens om att Patric Svensson hade en sammanlänkande effekt. Han fixade och trixade i bakgrunden och löste knutar som kanske satt hårt åt. Bo Frank har inte allt lika bra samarbete, personligt, med övriga alliansföreträdare som han hade med Patric Svensson. Källor inom både Moderaterna och Folkpartiet menar att nuvarande relationer mellan Bo Frank och Stefan Bergström (FP) är allt annat än goda.

Hos alliansen och i synnerhet hos Bo Frank är Patric Svensson saknad. De enda som inte jublar när Patric återinträder inom politiken är Folkpartiet. Vad som än säga i artikeln i Smålandsposten idag så kan ni räkna med att Patric Svensson snart är tillbaka i toppolitiken i Växjö igen - denna gång hos Moderaterna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar