söndag 5 maj 2013

Politiker är också människor

Att vara politiker är ingen dans på rosor, det är tufft och stundtals jobbigt men oftast är det ganska kul och givande, det tror jag de flesta politiker kan skriva under på. Politiker tvingas i bland fatta jobbiga och tuffa beslut. De blir hårt utsatta i den offentliga debatten och alla människor har en åsikt om politiker, inte minst om de som syns och hörs mest. Men samtidigt skulle jag inte säga att det är synd om dem. De är helt valfritt att bli politiker och du kan hoppa av vilken sekund du vill, det är ingen som tvingar dig.

Trots det tuffa offentliga liv du som politiker lever och den offentliga granskning du måste utstå stannar de flesta ändå kvar. Varför det? Krävs det speciella människor för att bli politiker? Nja jag skulle nog inte påstå att det är speciella människor som bli politiker, däremot måste du ha speciella egenskaper. Det räcker inte med att du kan tala bra, beröra människor och ha en karismatisk utstrålning. Dessa egenskaper är det många som har. Nej du måste ha skinn på näsan, vara stryktålig, ha ett jävla anamma och inte ge upp. Dessa egenskaper behöver du nödvändigtvis inte ha med dig när du går in i ditt politiska engagemang. Men tror mig, du måste utveckla eller skaffa dem under resans gång annars försvinner du ut lika snabbt som du kom in.

Men samtidigt får vi inte glömma att även politiker bara är människor. De har fruar och män, barn och barnbarn. De har anhöriga och vänner som bryr sig om dem, som oroar sig för dem. Tyvärr drabbas även de anhöriga allt för ofta av den offentliga granskningen. Om du är toppolitiker, inte minst på riksplanet, får du räkna med att din partner kommer att granskas och ditt tidigare liv kommer vändas och tvättas offentligt. I USA har detta nått absurdum. Där kan du gå miste om en politisk karriär för något harmfullt du gjort i din ungdom. Som tur väl har vi inte nått så långt i Sverige, men vi är på väg åt det hållet.

Vi tycker alla något om våra politiker. En del gillar vi, en del tål vi bara inte. Men glöm inte att politiker också är människor. De ska hämta på dagis, de äter tacos på fredagar och de kryper ner i sängen bredvid någon om kvällarna - precis som du och jag. I Sveriges Radio P4 Kronoberg intervjuades Växjömoderaten Anna Tenje i fredags. Lyssna på den intervjun (den börjar 1 h in i programmet). Det är en annorlunda intervju, den handlar inte om politik över huvud taget, utan om människan Anna Tenje. Sveriges Radio P4 Kronoberg borde göra fler intervjuer av detta slag för vi behöver alla bli påminda om att även politiker är människor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar