tisdag 28 maj 2013

S+V+MP=Sant

Sedan tidigare har Socialdemokraterna och Vänsterpartiet ett samarbete i kommunfullmäktige i Växjö. Nytt för i år är att även Miljöpartiet är med på tåget. Miljöpartiet slängdes ut från samarbetet för något år sedan då de bland annat framkom att de fört samtal med Alliansen. Men då Miljöpartiets tidigare frontfigurer är utkastade har de rödgröna nu rökt fredspipa och grävt ner stridsyxorna.

Flera personer inom partierna i det rödgröna blocket vittnar för Växjöpolitik om att budgetdiskussionerna har löpt på bra.
- Förvånansvärt bra, med tanke på våra tidigare relationer, som en person uttryckte det.

Inom kort presenterar både de rödgröna och Alliansen sina budgetförslag. Traditionellt brukar den styrande majoriteten lägga sin budget först och efter några dagar kommer oppositionen med sitt eller sina budgetalternativ. I år blir det tvärtom - oppositionen presenterar sin budget först, nu på fredag. Det parti/block som presenterar sin budget först lägger på något sätt ribban och utgångspunkten. Den som är först sätter på något sätt målbilden.

Under den senaste tiden har debatten och diskussionerna i Växjö kretsat mycket kring skolan och barnens situation. Storleken på barngrupperna inom förskolan har varit en het potatis under hösten, även fördelningen av pengar mellan de olika förskolorna har varit uppe till diskussion. Jag skulle gissa att de rödgröna kommer att fokusera på detta i sin budget. Det vore förvånande om deras budget inte hade stor barnfokus. Eftersom Miljöpartiet numera är en del av oppositionens samarbete misstänker jag att det lägger ett större fokus på ekologisk hållbarhet och utveckling i sin budget, större fokus än det tidigare lagt.

Inte minst Socialdemokraterna har tryckt hårt på att skattenivån är för låg i Växjö. De har tidigare år föreslagit höjningar och det vore otroligt om de inte förslog det även denna gång. Alliansen har tidigare genomfört ett par skattesänkningar i Växjö på totalt 30 öre. Jag skulle gissa att oppositionen höjer med lika mycket, dvs 30 öre. Sedan tidigare är det känt att det blir en skattehöjning i Landstinget Kronoberg och därför tror jag att Socialdemokraterna i Växjö inte vågar höja för mycket.

Alliansen i Växjö kommer inte föreslå en skattehöjning. Enligt källor som Växjöpolitik talat med inom Alliansen fokuserar de i stället på att sänka kommunens kostnader.
- Kommunens utgifter har skenat de senaste åren, men intäkterna har inte hängt med i samma takt, uttryckte en källa från Alliansen till Växjöpolitik.
I övrigt misstänker jag att de båda budgetarna kommer att vara relativt lika. De båda blocken kommer givetvis ha like olika inriktningar men båda förslagen kommer lägga stor vikt vid skolan och barnen. Den stora skillnaden kommer ligga på intäktssidan. Oppositionen förslår höjd skatt - Alliansen låter skatten ligga kvar på samma nivå.

Inom en vecka har vi de båda budgetförslagen framför oss. En sak är iallafall redan nu klar - Alliansen kommer få ett tuffare motstånd från de rödgröna nu när de är sammansvetsade igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar