söndag 12 maj 2013

Ungdomsförbunden roar

Nu i helgen är det tre politiska ungdomsförbund som haft kongress - CUF, KDU och Ung vänster. I vanliga fall brukar vi inte höra så mycket från dessa kongresser, om det inte är så att de fattar beslut som den stora massan i Sverige inte gillar. Då blir det alltid stor uppmärksamhet. Denna gång slog KDU fast att de fortfarande är emot att homosexuella par får prövas som adoptionsföräldrar och CUF röstade för en motion om legalisering av cannabis.

En del tyckare och förståsigpåare brukar framföra att de politiska ungdomsförbunden har spelat ut sin roll. Under de senaste åren har medlemsantalen sjunkit drastiskt och de synas allt mindre i den offentliga debatten. Jag vet inte riktigt om de har spelat ut sin roll, för vilken roll har de egentligen haft? De politiska ungdomsförbunden är inga partier, de är ungdomsförbund kopplat till ett parti med ett ursprungligt syfte att fånga upp politiskt intresserade ungdomar. Sedan tiotals år har de politiska partierna stadigt tappat medlemmar och då vore det märkligt om de politiska ungdomsförbunden inte gick samma väg till mötes. Färre och färre i samhället är idag villiga att engagera sig politiskt.

Möjligtvis att ungdomsförbunden tidigare agerade ideologisk vakthund i de politiska partierna och de gör de väl på sitt sätt fortfarande. Men jag skulle nog säga att de gått från att vara idéorganisationer till att vara rena kampanjorganisationer för deras moderpartier. Deras syfte är fortfarande att fånga upp politiskt engagerade ungdomar men nu handlar det mer om kampanjer kring val eller kring vissa politiska frågor än att sprida och utveckla idéer. Så nej jag hävdar inte att de politiska ungdomsförbunden har spelat ut sin roll, snarare har deras verksamhet förändrats i takt med samhällsutvecklingen.

För oss som har ett politiskt intresse tycker jag att ungdomsförbunden är lite rogivande när de kommer med sina drastiska förslag. Att legalisera cannabis är en ganska radikal åsikt men samtidigt lite roande. Dessa radikala åsikter livar upp debatten oavsett vilket håll på den politiska skalan de kommer. Åsikterna ger näring och på ett sätt fungerar de som injektioner då de får gamla luttrade politiker att haja till och får samtidigt ut dem på den politiska banan. Politiken blir något mer spännande och oförutsägbar. De politiska ungdomsförbunden roar mig och de får de gärna fortsätta med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar