torsdag 27 juni 2013

Du kan inte både behålla kakan och äta den

Tidigare i våras valde den f d Kristdemokraten Lena Johannesson att lämna sitt parti då hon inte delade partiets och Alliansens åsikt i frågan om försäljning av kommunala hyreslägenheter. Johannesson fick då mottaga en stor kritikstorm inte minst från det egna partiet men även av Alliansens ledare, tillika Växjös kommunalråd Bo Frank (M). Den gemensamma kritiken gick ut på att du som ledamot i en församling tillhör ett parti och partiet bestämmer då, demokratiskt, hur partiets ledamöter ska tycka i olika frågor. Bo Frank var väldigt tydlig i denna kritik.

Med det i bakhuvudet blir det då lite märkt när Bo Frank idag, på sin blogg, skriver om de moderata ledamöterna i Europaparlamentet. Bo Frank är en välkänd miljökämpe och han är ofta ganska radikal i miljöfrågor. I dagarna utsågs han dessutom till vice ordförande i en internationell organisation för städer som ligger i framkant i miljö- och klimatfrågor.

På sin blogg riktar Frank skarp kritik mot den partigrupp som Moderaterna ingår i, i Europaparlamentet. Han menar bla att partigruppen stoppar många förslag som skulle förbättra miljön och klimatet. Dessutom avslutar han med: "Tänker inte rösta på någon av de moderater som vill bli omvalda".

Det ter sig rätt märkligt att Frank resonerar på detta sätt. Han verkar uppenbarligen irriterad över att Moderaterna röstar som sin partigrupp bestämt. När det gällde kommunpolitiken så ska du som ledamot följa partilinjen, men sitter du i Europaparlamentet så ska du inte göra det. Märkligt och något tvetydigt får jag säga.

Antingen ser du positivt på ledamöter som röster som de själva  vill, eller så så anser du att ledamöterna ska hålla sig till partilinjen/partigruppens linje. Båda åsikterna är fullt förståeliga och det går att argumentera vettigt för båda. Men du kan inte både behålla kakan och äta den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar