lördag 1 juni 2013

Frank till riksdagen!

Igår meddelade det moderata landstingsrådet Suzanne Frank att hon vill kandidera till Riksdagen. Moderaterna i Kronobergs län har idag två mandat till riksdagen, Katarina Brännström och Johan Hultberg. Dessa båda är både populära och väl förankrade inom Moderaterna. Allt tyder på att de båda kommer kandidera till riksdagen igen nästa år och därför siktar Suzanne Frank in sig på plats nr tre.

Som jag ser det är det ett oerhört smart val av Moderaterna att lyfta Suzanne Frank till riksdagen. Hon är visserligen ett populärt landstingsråd och hon säger själv att hon kommer kandidera till landstinget även detta val. Moderaterna tänker i denna valrörelse försöka ta tre mandat till riksdagen. Det är inte omöjligt att genomföra det. De var ganska nära förra gången. Idag representeras Kronoberg av tre socialdemokrater, två moderater och en centerpartist i riksdagen. Men största sannolikhet behåller S sina tre och moderaterna tar minst två mandat. Striden kommer stå om det sjätte fasta mandatet från Kronoberg som idag innehas av Centerpartiet och Eskil Erlandsson.

Att knäcka Eskil Erlandsson är ingen lätt match. Han är oerhört populär, även utanför Centerparitet, inte minst i sin roll som jordbruksminister. Personer på lantbruksdepartementet, som Växjöpolitik talat med, säger att Eskil Erlandsson kommer kandidera för ytterligare en period. Så vi kan räkna med intensivt kampanjande från ministerns sida även denna gång. Som opinionsundersökningarna ser ut nu ligger Centerpartiet inte speciellt bra till, risken att de åker ur riksdagen är stor. Då skulle Erlandssons mandat bli ledigt direkt. Med största sannolikhet tillfaller det då Moderaterna.

Men det finns en joker med i leken. Som jag skrivit om här tidigare kommer även Kristdemokraternas starke man i Markaryd, Bengt Germundsson att försöka ta sig till riksdagen. Hans kandidatur är ännu inte känd, han har bara talat om att han ställer upp i partiets interna provval. Men källor inom Kristdemokraterna säger att det bedrivs ett intensivt lobbyarbete för att få Germundsson att kandidera. Han är otroligt populär i Markaryd och han skulle definitivt kunna ta ett fast mandat.

Dessutom skulle Moderaterna kunna ta ett s k utjämningsmandat. De var nära sist och chanserna är stora även denna gång. Den enklaste vägen för Moderaternas del vore om Centerpartiet åkte ur riksdagen. Då får Suzanne Frank det tredje mandatet serverat som i en liten ask. Hur det än blir tror jag vi får se Suzanne Frank i riksdagen efter valet.

1 kommentar:

  1. Om valresultatet blir som i SCB:s partisympatiundersökning för maj så skulle de sex mandaten fördela sig 3 till s, 2 till m och 1 till SD. Vänstern kanske kan få ett utjämningsmandat. Om Centern får lassor av stödröster från m och fp så kanske de också kan få det.
    Värt att tänka på är att jämfört med den senaste PSU innan valet så hamnade m 11% under, c 1,5% under, fp 3% över, kd 2% över, mp 1% över, s 1% över, v 3% över och sd 1% under.
    Fp och Kd lär ju inte ta något mandat, men att m skulle ta ett tredje mandat verkar vara lite av en uppförsbacke.

    SvaraRadera