onsdag 12 juni 2013

Vad tog egentligen Lars-Olof "Zona" Franzén vägen?

Lars-Olof "Zona" Franzen var fram tom i julas oppositionspolitiker i Alvesta kommun. Zona leder det lokala partiet Alvesta Alternativet. Partier bestod från början av en utbrytargrupp från Socialdemokraterna. De startade ett eget parti efter en lägre tids interna stridigheter inom Socialdemokraterna i Alvesta i slutet av 80-talet.

Sedan dessa har Lars-Olof "Zona" Franzén alltid varit en profil inom kommunpolitiken i Alvesta. Han har alltid gjort sin röst hörd och även de som inte är politiskt insatta känner till honom. Kanske inte så mycket om vad han egentligen tycker och tänker, men han är iallafall känd som en politiker som ofta står upp för den lilla människan. Genom åren har Zona varit inblandad i flera politiska konflikter. Han och hans parti har ofta drivit en egen linje i de stora politiska frågorna. Små lokala partier ploppar alltid upp, men efter ett par tre val brukar de självdö. Men Alvesta Alternativet har alltid legat på stabila höga röstsiffror och vid senaste valet fick de 18,75% av rösterna.

Då Zona är lite av en konfliktmänniska och något bångstyrig har han och hans parti alltid varit ett parti i opposition. Men sedan i vintras är A-A en del av politiska majoriteten och Zona själv är kommunalråd.

Men något har skett. Den annars så pratglade Zona har som gått upp i rök. Han har ständigt synts i tidningar och radio, är det inte nyhetsartiklar om vad han och hans parti tycker, så är det om debattartiklar. Men detta verkar ha upphört. Sedan A-A blev en del av den styrande majoriteten i Alvesta har Zonas röst tynat bort. Om det är av egen vilja eller om det är så att A-A är bakbunden av den majoritet de tillhör, låter jag vara osagt. Jag konstaterar bara att Zona är tyst som musen.

När det moderata kommunalrådet i Alvesta, Mats Johnsson, meddelade i november att de, tillsammans med Folkpartiet och Kristdemokraterna, inleder ett samarbete med Alvesta Alternativet och Vänsterpartiet blev många med mig väldigt förvånade. Förvånade därför att Zona aldrig har setts som en seriös samarbetspartner men också förvånade därför att Alvesta Alternativet alltid placerats sig på den vänstra halvan av politikerskalan. Jag kritiserade då samarbetet och trodde inte det skulle hålla.

Men nu när det gått ett drygt halvår inser även jag att det var ett oerhört smart drag som Mats Johnsson gjorde. Det var förvånande och de flesta blev tagna på sängen, men taktiskt sett var det väldigt bra. Mats Johnsson fick in Zona i majoriteten och samtidigt fick han tyst på en av sina största kritiker. Det kan också var så att dessa båda herrar passar bra i hop. Inom lokalpolitiken är det ganska vanligt att det är personerna som fungerar ihop, inte partierna. Så länge huvudpersonerna kan samarbeta kan de alltid komma överens.

Men jag undrar fortfarande vad som hänt med Lars-Olof "Zona" Franzén? Varför är han så tyst? Njuter han av sin nya roll att han inte känner för att skapa konflikter längre? Eller får han faktiskt gehör för sina förslag, vilket han tidigare fått? Eller har han bara blivit trött? Det är visserligen över ett år till valet, men om Alvesta Alternativet vill få ut något av samarbetet och faktiskt behålla eller öka sina röster måste de bli en blåslampa igen. Annars kommer de sakta men säkert tyna bort, likt många andra lokala partier.

1 kommentar:

  1. Vad har hänt med uppdateringen på bloggen?

    SvaraRadera