söndag 30 juni 2013

Vill Germundsson ta över KD?

Idag är det Kristdemokraternas dag i Almedalen. Som vanligt fyller respektive parti sin dag med flera politiska utspel. Göran Hägglund va inte sämre han utan levererade två tunga förslag under dagen - Ett ytterligare jobbskattedrag och mindre barngrupper i förskolan.

Under den senaste mandatperioden har Kristdemokraterna haft det tufft. De har inte fått något större genomslag i media och de har dalat i opinionsundersökningarna. Oftast har de legat under 4%-spärren och för något år sedan utmanades Göran Hägglund av din vice partiordförande - Mats Odell. Göran Hägglund gick segrande ut ur den striden och sedan dess har det varit ganska lugnt inom Kristdemokraterna. Men det bubblar ändå en del under ytan.

När Göran Hägglund idag föreslog ett femte jobbskatteavdrag fylldes de sociala medierna med positiva kommentarer från KD-anhängare. Kristdemokraternas partifolk hyllade sin ledare och de förslag han kom med, inget konstigt med det, så arbetar alla partier. Men en kommentar stack ut. Den kom från Markaryds kommunalråd, Bengt Germundsson.


Bengt Germundsson skriver på Twitter "Skulle uppskatta ett större intresse för kommun- och landsbygdssektorn betydligt mer än ett femte jobbskatteavdrag". En till syntes ganska oskyldig kommentar kan tyckas, men läser vi mellan raderna kan vi uttyda ganska kraftig kritik. Germundsson är ganska tydligt med att han inte ville se ytterligare skattesänkningar och att han anser att hans parti borde ha en annan politisk riktning.

Att han väljer att säga detta på Twitter samma dag som Kristdemokraterna har sin dag i Almedalen är intressant. Givetvis vill han ha uppmärksamhet medan frågan är varm. När Germundsson får uppmärksamhet för detta flyttas fokus från det politiska förslaget till personstrider i stället. Att uppmärksamhet är syftet med tweeten är tydligt då han upprepar sin kommentar både till Expressen och ytterligare en gång direkt till Karl-Johan Karlsson, journalisten på Expressen som skrev om KD:s förslag först.

Växjöpolitik har tidigare meddelat att Bengt Germundsson ställer upp i Kristdemokraternas provval i Kronobergs län till riksdagen. Bengt Germundsson är kommunalråd i Markaryd och sitter i Kristdemokraternas partistyrelse. Med dagens utspel blir det extra tydligt att han positionerar för framtiden inom Kristdemokraterna och att han vill att partiet ska driva en annan linje.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar