tisdag 2 juli 2013

Riksdagsfajten inom Socialdemokraterna

Idag meddelar Växjös socialdemokratiska kommunalråd Charlotta Svanberg att hon lämnar kommunpolitiken nästa år för en riksdagskarriär. Hon tänker inte ställa upp till omval utan tänker försöka ta en av de valbara platserna till riksdagen. Socialdemokraterna i Kronoberg representeras idag av tre personer, Tomas Eneroth, Växjö, Carina Adolfsson Elgestam, Lenhovda och Clas-Göran Carlsson, Ljungby. Ingen av dessa tre har meddelat offentligt att de tänker lämna riksdagen.

Det vi nu ser är unikt inom Socialdemokraterna. Det är inte ofta vi ser politiker från detta parti ställa sig upp och tala om vad de själva vill göra. Oftast hör vi svar som "Jag kandiderar om partiet vill" eller "Om partiet anser att jag ska ställa upp så gör jag det". Bland de borgerliga partierna ser vi detta nästan dagligen, nu under nomineringstider/provvalstider. Här bryter Charlotta Svanberg ny mark. Hon tar en chansning - eller gör hon verkligen det?

Källor som Växjöpolitik talat med inom Socialdemokraterna i Kronobergs län menar att Carina Adolfsson Elgestam har signalerat att hon kommer lämna riksdagen vid nästa val. Hon har suttit i riksdagen sedan 1998. Socialdemokraterna är hårt bundna till traditioner och alla grupper inom partiet ska vara representerade. Om Elgestam lämnar är det självklart att hon ersätts av en kvinna. Helst av en kvinna utanför Växjö. Växjö är redan representerade via Thomas Eneroth och mycket talar för att det borde bli en kvinna från tex Alvesta eller Älmhult. Under de senaste månaderna har flera källor meddelat Växjöpolitik att det blir Monica Haider som tar Elgestams plats, om hon nu väljer att stiga av. Haider är från Älmhult, sitter i partistyrelsen och idag ordförande för Socialdemokraterna i Kronobergs län.

Charlotta Svanberg har nämnts i spekulationerna men lite avfärdats pga att hon kommer från Växjö. Svanberg är en aktad och respekterad politiker inom Socialdemokraterna men hon kommer inte få sin riksdagsplats serverad på ett silverfat, så som Monica Haider kan få. Hon måste kämpa. De steg hon tar idag är ovanliga för att komma från en Socialdemokrat men förmodligen har hon fått signaler från partiet att det är ok.

Förmodligen är det fjärde platsen på listan som Charlotta Svanberg riktar in sig på. Oavsett om Carina Adolfsson Elgestam lämnar sin riksdagsplats eller inte så kan Charlotta Svanberg räkna med att minst hamna på den fjärde platsen på riksdagslistan. Som opinionsläget ser ut nu är möjligheterna stora att Socialdemokraterna bildar regering efter valet och då är det inte omöjligt att Tomas Eneroth blir minister. Eneroth sitter idag i Socialdemokraternas verkställande utskott och har flera tunga uppdrag i Riksdagen. Den fjärde personen på listan blir då riksdagsersättare för Eneroth.

Vem tar nu över för Socialdemokraterna i Växjö då? Enligt källor till Växjöpolitik heter den självklara efterträdaren Åsa Karlsson Björkmarker. Hon är idag ordförande för Socialdemokraterna i Växjö och hon har flera tunga uppdrag i Växjö kommun, bla som ledamot i kommunstyrelsen och i dess arbetsutskott.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar