måndag 22 juli 2013

V: Vi tänker fortsätta samarbetet vi har i Alvesta

Häromdagen avslöjade Växjöpolitik att Vänsterpartiet i Alvesta fått motta intern kritik då de valt att samarbeta med bland annat Moderaterna och Kristdemokraterna i Alvesta kommunfullmäktige. 

Idag kom Växjöpolitik i kontakt med Vänsterpartiets ordförande i Alvesta, Börge Nielsen. Över telefon ger han nu sin syn på samarbetet. 

Hur ser du på kritiken mot samarbetet?
- Jag blev förvånad när jag lästa om detta på din blogg och i Smålandsposten i lördags. Jag förstår inte kritiken mot detta samarbete då det enligt min mening är det bästa som hänt Alvesta på 25 år. För första gången sitter vi nu ner, i en bred koalition, och samtalar konstruktivt. Det har tidigare inte hänt i Alvesta på väldigt länge. Det ska bli kul att få hit Vänsterpartiet Kronobergs distriktsstyrelse så vi kan reda ut detta, för vi är väldigt nöjda med det samarbete vi har, inleder Börge Nielsen. 

Varför valde ni att gå in detta samarbete?
- Vi fick gehör för våra frågor. Det har vi inte fått tidigare. I Alvesta och i politiken i övrigt, tittar politikerna aldrig på vad det är för förslag som läggs, utan alla tittar på vem avsändaren är. Om det är fel avsändare spelar det ingen roll om det är ett bra politiskt förslag. Det har nu förändrats. Vi kan samtala och diskutera öppet i denna grupp och alla kommer till tals. Vi upplever att vi har ett bra inflytande, inte minst via vår representant i kommunstyrelsen, Anne Grotmaak, svarar Börge Nielsen. 

Varför samarbetar ni tex inte med Socialdemokraterna, som ofta är den naturliga samarbetspartnern för Vänsterpartiet?
- Det handlar främst om personkemi. Vi har inte dåliga relationer med Socialdemokraterna, men vi har bättre relationer med de vi nu samarbetar med. Vi skulle gärna se ett rödgrönt samarbete i Alvesta kommun, men då måste Alvesta Alternativet ingå och i nuläget fungerar det inte ihop med Socialdemokraterna. Vissa företrädare för Socialdemokraterna i Alvesta måste göra upp med sin historia kring Alvesta Alternativet och gå vidare. Annars kan vi aldrig få till stånd ett sådan samarbete, säger Börge Nielsen. 

Hur ser ni på nästa mandatperiod då?
- Givetvis är det väljarna som avgör, men som det ser ut nu finns det bara ett trovärdigt alternativ i Alvesta och det är den majoritet som styr nu (Moderaterna, Folkpartiet, Kristdemokraterna, Alvesta Alternativet & Vänsterpartiet (reds anm)). Så länge Socialdemokraterna inte är villiga till förnyelse kommer det inte att fungera, avslutar Börge Nielsen. 

Börge Nielsen är idag ordförande för Vänsterpartiet Alvesta och ledamot i Alvesta kommuns revision, han är även ledamot av Vänsterpartiet Kronobergs distriktsstyrelse. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar