onsdag 17 juli 2013

Vänsterpartiet i Alvesta får hård intern kritik

Sedan årsskiftet styrs Alvesta kommun av en koalition bestående av Moderaterna, Kristdemokraterna, Folkpartiet, Alvesta Alternativet och Vänsterpartiet. Moderaterna och Alvesta Alternativet är de två ledande partierna. Det är inte unikt men högt ovanligt att Vänsterpartiet och Moderaterna sitter i samma koalition.

I början av juni presenterade koalitionen sin budget för näst kommande år och den är sedan någon vecka tillbaka också antagen av Alvestas kommunfullmäktige. En budget som gör nedskärningar kring 45 miljoner och samtidigt sänker skatten till en kostnad av 30 miljoner. 

Vänsterpartiet i Kronobergs län har tidigare inte haft några synpunkter på vilka samarbetspartners Vänsterpartiet i Alvesta har. Men nu när budgeten presenterades och antogs med stöd av Vänsterpartiet har flera ledande politiker på länsnivå reagerat kraftigt. Inte minst då Vänsterpartiet i Alvesta valt att ingå i ett samarbete de inte behöver, då de övriga fyra partierna har majoritet ändå. Enligt vad Växjöpolitik erfar kommer representanter från Vänsterpartiet i Alvesta nu att få förklara sig för distriktsstyrelsen. Enligt uppgift kommer därför deras nästkommande distriktsstyrelsemöte att äga rum på plats i Alvesta.

- Våra föreningar är suveräna att ta sina beslut och göra sina bedömningar! Distriktsstyrelsen är ingen åsiktspolis. Men vi vill gärna höra Vänsterpartiet i Alvestas version av läge, säger Vänsterpartiets ordförande i Kronobergs län, Carin Högstedt, när Växjöpolitik kontaktar henne.

Distriktsstyrelseledamoten Gertrud "Atti" Andersson är däremot inte lika diplomatisk. På Twitter skriver hon bland annat följande: "Jag skäms som Vänsterpartist för V Alvesta" I en annan tweet, samma dag, kallar hon Alvestas kommunfullmäktigeledamot Anna Grotmaak (V) för "maktgalen som gör exakt som M säger".

Enligt uppgift till Växjöpolitik kommer en grupp av Vänsterpartiets distriktsstyrelse förslå att lokalföreningen i Alvesta får någon form av bestraffning om de inte tänker om och lämnar den uppgörelse de slutit med de övriga fyra partierna. En typ av bestraffning som de kan tänka sig är minskat ekonomiskt stöd från distriktets sida.

Växjöpolitik har i två dagar försökt att få kontakt med representanter för Vänsterpartiet i Alvesta, men de har inte gått att nå för en kommentar.

Även Smålandsposten rapporterar nu om den interna kritiken inom Vänsterpartiet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar