tisdag 13 augusti 2013

Även Nils Posse (M) slarvar med sina reseersättningar

I morse rapporterade Växjöpolitik om att Stefan Bergström (FP) konsekvent försökt begära reseersättning vid 39 tillfällen under perioden 2011-2013, vid fyra tillfällen lyckades han. Men Stefan Bergström är inte ensam om att inte vara så noga med sina resersättningar. Växjöpolitik kan nu avslöja att även kommunfullmäktiges ordförande moderaten Nils Posse rapporterar felaktiga reseräkningar.

Nils Posse bor på Bergkvara gård strax söder om Växjö. Han är ordförande för kommunfullmäktige och ersättare i kommunstyrelsen. I egenskap av ordförande för kommunfullmäktige har Nils Posse flera strängar på sin lyra. En stor del av hans arbetsuppgifter består av representation. Han deltar i flera konferenser och föreläsningar, han tar emot utländska delegationer och leder kommunfullmäktiges möten. För detta har Nils Posse ett årsarvode på 5 timmar per vecka.

Enligt Google, Hitta.se och Eniro är det 7,1 km enkel väg mellan Posses bostad och Växjö kommunhus och 14,2 km tur och retur. Växjöpolitik har själv kört samma sträcka och kommit till samma siffror. Men när Växjöpolitik går igenom alla hans reseräkningar, från perioden 2011-2013, framgår det att han begär ersättning för 17 körda kilometer. Under den undersökta perioden genomförde Nils Posse inte mindre än 147 resor mellan sin bostad och Växjös kommunhus. Vid endast ett tillfälle uppgav han den korrekta siffran.

Nils Posse gör inte bara resor till Växjös kommunhus, utan han deltar även i en del sammanträden på universitetsområdet. Under perioden 2011-2013 gör Nils Posse 13 resor till universitetsområdet, vid endast 2 tillfälle blir kilometertalet rätt. Vid de övriga 11 tillfällen lägger han på 4-5 km tur och retur. Vid ett av tillfällena åker han från sin bostad till kommunhuset för ett möte och sedan vidare till universitetsområdet för ytterligare ett möte. Resan avslutas sedan vid hans bostad. En resa på 25 km tur och retur – Nils Posse redovisar 30 km.

När Myresjöhusarena invigs den 20/10 2012 deltar Nils Posse och representerar Växjö kommun. Nils Posse beger ersättning för resan mellan Myresjöhusarena och sin bostad. En sträcka på 10 km men Posse redovisar 14 km.

Nils Posse gör även flera resor till Alvesta kommunhus eller till Alvesta järnvägsstation. Den resan är 32 km tur och retur. Men när Posse redovisar kan den vara allt från 35 till 44 km lång.

Växjöpolitik har rapporterat om två politiker i Växjö kommun som slarvar med sina ersättningar. Medvetet eller omedvetet låter jag vara osagt. Men en sak är tydlig i båda fallen – slarvet sker konsekvent. Enligt uppgift till Växjöpolitik görs inga kontroller av de ersättningar som de förtroendevalda begär. Ingen tjänsteman på Växjö kommun kontrollerar om uppgifterna stämmer, utan det är upp till varje politiker att redovisa rätt.

Givetvis kan val av körväg påverka resans längd. Men det kan knappats vara så, att om du som förtroendevald, ska får en högre ersättning för att du väljer en längre körsträcka.

Nils Posses svar finner ni nu på P4 Kronoberg Sveriges Radio

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar