fredag 16 augusti 2013

Hur får du ett politiskt uppdrag?

Det finns många i vårt samhälle som är intresserade av politik och av samhället i stort. Många tycker och tänker, vissa tycker mer än andra. Många av de som tycker mer än andra vill engagera sig och vara med och påverka. Jag fick en fråga härom veckan, av en gammal klasskamrat, om hur man gör för att engagera sig och bli en del av dem som har möjlighet att påverka. Visserligen kan vi alla påverka, genom de allmänna valen vart fjärde år eller genom att skrika högt. Att skrika högt brukar dock inte alltid vara så produktivt, då det ofta blir mer fokus på skrikandet och inte på sakfrågan.

Men hur går du då till väga för att få ett politiskt uppdrag? En grundläggande förutsättning är att du skaffar dig ett medlemskap i ett parti. Valfriheten är stor men om du vill säkra upp chanserna till ett uppdrag och ha någon möjlighet att påverka bör du välja något av riksdagspartierna eller något lokalt parti som har mandat i kommunfullmäktige/landstingsfullmäktige.

Väl inne i partiet får du många gånger gå den långa vägen. Det är ändlösa möten, delta i kampanjer, koka kaffe osv. Det där med att koka kaffe är i och för sig inte riktigt sant, det finns nästa alltid nån ombudsman i partiet som fixar det åt alla. Men för dig som inte orkar med allt det där finns det en annan möjlighet, vart fjärde år. Då genomför de flesta partier provval till riksdag, kommun och landsting. Dessa provval är oftast bara rådgivande, men som ny i ett parti är det ett ypperligt tillfälle att presentera sig och varför man bör bli vald till en lista. Även om du som ny kanske har svårigheter att nå toppresultat så visar du ändå att du vill engagera dig och ta ansvar. Vilket är viktigt när de allmänna valen väl är genomförda och mandaten i församlingarna är fördelade. Då är det dags för partierna att fördela övriga uppdrag bland olika nämnder, kommittéer och bolagsstyrelse. Har du då varit med tidigt i processen ligger du bättre till för att t.ex få ett nämnduppdrag.

När själva provvalet genomför brukar partierna låta deltagarna få en möjlighet att presentera sig och visa upp sig själv med namn och bild och en kort kommentar om varför han/hon ska bli vald. Vi kan likna det med ett CV över ditt liv. På samma sätt som när du söker ett nytt arbete. I Moderaterna i Kronobergs län pågår just nu provval till deras riksdags- och landstingslista. Klicka på länkarna och du får ett tips på hur ett politiskt CV kan se ut.

Med dessa små tips i ryggsäcken kommer det nog gå utmärkt för dig. Men som jag sa - du måste välja ett parti och bli medlem i det först. Annars får du starta ett eget. Lycka till!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar