måndag 26 augusti 2013

SSU ger sig in i kampen om Socialdemokraternas riksdagsplatser

För ett par veckor sedan meddelade Carina Adolfsson Elgestam (S), att hon lämnar riksdagen vid nästa val. Att Elgestam tänkte lämna riksdagen skrev även Växjöpolitik om, redan i juli. Socialdemokraterna i Kronobergs län representeras idag av två män och en kvinna i riksdagen. Eftersom socialdemokraterna alltid har varannan damernas på sina listor kommer Elgestam att ersättas av en annan kvinna.

Charlotta Svanberg, som idag är kommunalråd i Växjö kommun, har tidigare meddelat att hon är intresserad av att sitta i riksdagen. Hon ligger därmed bra till för att få en plats bland topp tre. Men det som talar emot henne är hennes bostadsort. För socialdemokraterna är det inte bara viktigt att könen är lika representerade, utan även hela länet. Då Thomas Eneroth, som kommer toppa listan, är från Växjö, minskar det Svanbergs chanser att ta plats två.

Dessutom ger sig SSU nu in i kampen om platserna på listan. Sedan en tid tillbaka har SSU antagit en policy om att 25% av kandidaterna på valbara platser på deras valsedlar ska vara under 35 år. SSU bestämde därför i maj att lansera sin egen kandidat - Henrietta Seratte. Enligt källor inom SSU som Växjöpolitik talat med, kommer SSU inte bara att lansera och driva sin egen kandidat, de kräver även att deras kandidat ska stå på valbar plats på riksdagslistan. När nu Carina Adolfsson Elgestam meddelat att hon lämnar öppnar det upp för SSU, vars kandidat dessutom är kvinna. Serattes akilleshäl är dock samma som för Svanberg - hon bor och verkar i Växjö.

Kampanjerna är för de båda kvinnorna är redan igång. I mars 2014 antar Socialdemokraterna sin riksdagslista, så än har de gott om tid på sig. Frågan är dock om en tredje kandidat hinner glida upp? Ett namn som ständigt kommer upp är Monica Haider. Hon bor och verkar i Älmhult. I hennes fall ligger bostadsorten inte till last.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar