fredag 9 augusti 2013

Travloppet Växjö Grand Prix

Idag drar Karl-Oskardagarna igång i Växjö. En festival i dagarna tre. Många har en åsikt om denna anrika stadsfestival men jag tror nog att de flesta tycker att det är ett ganska trevligt inslag. Om inte så är smålänningarna nöjda med all den musik de kan ta del av - gratis! Nytt för i år är att Nygatan gjort om till en hästkapplöpningsbana. I skrivandets stund har kommunens parkförvaltning fullt upp med att preparera alla den sand som nu täcker gatan.

Jag tänkte ta er med ut i ett tankeexperiment. Tänker att den hästkapplöpningsbana som nu byggs blir permanent. Tänk er att Växjös kommunpolitiker kommer tävla i minst ett lopp varje dag på denna bana. Tänk er helt enkelt att Växjös kommunpolitiker är hästar. Hur skulle det då låta? Blunda och försök se er bilden framför er och så förflyttar vi oss fram till söndagen den 21 september 2014.

- Hej och välkomna till denna anrika tävling som funnit i över hundra år. En kamp mellan åtta hästar indelade i två stall - de röda och de blå! En kamp mellan 61 hästar *host* ursäkta mig - en kamp mellan 61 hens. Med andra ord - ni är alla Välkomna till Växjö Grand Prix 2014! Speakerns röst ekar ut från högtalarna.

Backstage travar flera hästar omkring. Vissa käkar morötter andra tar en sockerbit och värmer upp inför årets stora lopp. Växjö Grand Prix äger rum varje år men vart fjärde år är vinstsumman extra hög. Förutom att du kan vinna bra platser i olika nämnder så vinner du också äran och möjligheten att få bestämma över de andra hästarna i hagen.

Bland allt folk som samlats för att titta på hästarna backstage ses en hingst gå om kring och njuta av tillvaron - Ove Dahl. Herr Dahl är Växjös chefhäst. Han deltar aldrig i några lopp, han ser dock till att allt blir av. I en annan ände av backstageområdet ses den nuvarande stjärnhästen Bo Frank stå och gnägga med sin kompanjon - valacken Per Schöldberg. Frank gnäggar på som vanligt och idag är han extra upprörd. Han tycker nämligen att han, som den stora stjärnan han är, borde ha högst lön. Han kan inte förstå varför Schöldberg, som är ordförande för kommunens personalutskott, har gett Herr Dahl högre lön än Frank.

Borta vid morotsståndet ses en av de rödas riktiga arbetshästar - Gunnar Storbjörk. Han är en stor och ståtlig Percheron. Han finns alltid med i bakgrunden och är aldrig sen att ge sina motståndare ett litet tjuvnyp i varje lopp. Han ses stå och prata med en annan gammal arbetshäst - Carin Högstedt. Högstedt är en vacker Ardenner och i år är hon på extra bra humör. Efter mycket trix och fix har hon lyckats få ett lopp bara för ston med lika höga prispengar som för hingstarna. I vimlet ses också det unge fölet Oliver Rosengren skritta omkring. Han är kompis och tjenis med alla och förutom hans stora intresse för Horsebook, en form av Twitter för hästar, har han fullt upp med att värva nya föl till sitt stall.

- Mina damer och herrar, hörs det från högtalarna. Det börjar dra ihop sig till race. Får jag be tävlingsledarna inta sina positioner.

Hästarna travar fram, vissa mer alerta än andra och intar sina positioner. I bås ett finner vi de grönas häst - Cheryl Jones Fur. En Shetlandsponny som trots sin lilla storlek har bra fart under hovarna. Hon är en jäkel på att påminna alla om att störst inte alltid är först. I bås två finner vi den illröda arbetshästen Carin Högstedt. I bås tre har årets nykomling - den unge arabiska halvblodet Åsa Karlsson Björkmarker. Hon är väldigt ivrig att komma iväg så hon får visa hur tapper hon är med sina nya skor och sina fina man. I bås fyra finner vi årets Champion Bo Frank. I bås fem finner vi hans ständige bisittare Per Schöldberg. I bås sex startar den kristna högerns häst, en äkta spansk Berberhäst - Rene Jaramillo. I båset efter finner vi den trogna folkpartistiska hästen Nils Fransson. En fuxfärgad Clydesdale. Fransson är en klassisk arbetshäst som egentligen inte gillar uppmärksamheten utan hellre sitter på sitt kontor och funderar på hur han ska stoppa bygget av fritidshus på Evedal. Sist men inte minst finner vi den åttonde tävlingshästen - Håkan Engdahl - en Nordsvensk brukshäst.

Hästarna är redo. Startskottet går av och de galopperar iväg. Vissa är snabba upp ur sina bås, vissa lunkar på mest av gammal vana. En av de äldre hästarna säger att det viktigaste är inte att vinna utan att komma i mål så att vi får vara med och påverka. Men de två giganterna den äldre Frank och den yngre Karlsson Björkmarker rusar på och tar snabbt täten. De är också de båda hästar som passerar mållinjen först. Det är dött lopp mellan de båda. De övriga sex hästarnas placering avgör vilket lag som vinner.

Vem som vinner - ja det vet vi först om ett år. Tills dess blir det ett ända långt kapplöpningsrace. Vi kommer se morötter delas ut och någon häst kommer sparka bakut, en annan häst kommer gnägga lite för högt vid fel tidpunkt. En eller några hästar kommer gå ut för hårt och inte riktigt orka med på upploppet och någon häst kommer sko sig på de andra.

Må bäste häst och stall vinna!

Glöm nu inte att gå och titta på hästkapplöpningen på Nygatan i helgen. Det blir spännande, det lovar jag.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar