onsdag 14 augusti 2013

Ytterligare förtroendevalda slarvar med sina reseräkningar

Igår rapporterade vi om Stefan Bergström (FP) och Nils Posses (M) slarv med sina reseräkningar. Granskningen fortsätter och Växjöpolitik kan idag avslöja att ytterligare två förtroendevalda i Växjö kommun slarvar med sina reseräkningar. Miljöpartiets språkrör i Växjö heter Cheryl Jones Fur. Hon är ledamot av kommunstyrelsen, kommunfullmäktige och byggnadsnämnden. Cheryl Jones Fur bor i ett rött hus med vita knutar strax utanför det lilla samhället Tolg, i norra delen av Växjö kommun.

Enligt de dokument, som Växjöpolitik tagit del av, har Cherly Jones Fur begärt reseersättning inte mindre än vid 68 tillfällen under perioden 2011-2013. Vid alla tillfällen begär hon ersättning för 65 körda kilometer. Växjöpolitik har undersökt sträckan med hjälp av Google Maps, Eniro och Hitta.se och dessutom kört sträckan själv och varje gång blir resultatet det samma – 62 km. Cheryl Jones Fur lägger konsekvent till 3 km vid varje gång hon kör mellan sin bostad och kommunhuset.

Lars Melin representerar Kristdemokraterna och han är idag ersättare i kommunstyrelsen, ersättare i kommunfullmäktige och ledamot av fritidsnämnden. Lars Melin är bosatt i ett trevligt villaområde i utkanterna av Lammhult. Den uppmätta sträckan mellan hans bostad och Växjö kommunhus är 80 km tur och retur. Enligt de dokument, som Växjöpolitik tagit del av har Lars Melin, under perioden 2011-2013, begärt reseersättning för 52 st resor för att delta i olika sammanträden. I alla dessa 52 fall har han begärt ersättning för 85 körda kilometer. Lars Melin lägger konsekvent på 5 km extra varje gång han begär ersättning för sina resor.

Alla kan göra fel. Det är mänskligt att fela en, två eller kanske tom tre gånger. Men när samma misstag sker år efter år övergår det i regelrätt slarv, antingen det är medvetet eller ej. Reglerna för de förtroendevalda är tydliga. Det är exakta kilometer som avgör om de har rätt till ersättning för den köra sträckan eller inte.

Regler behövs för att vi ska ha en fungerande samhällsapparat. Men för att det ska fungera gäller det att vi följer reglerna. Det samma gäller Växjös förtroendevalda. 

För att citera Stefan Bergström: ”Det är svårt att skapa ett regelverk om man säger ”cirka””.

2 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. Fråga: Som Europas Grönaste stad kanske växjö kommun skulle skippa alla reseersättningsbidrag och ge sina politiker ett busskort med fria resor inom Växjö Kommun. För att främja miljön....vad säger Bosse F mfl om detta. Bättre för miljön och kommunen slipper granska en massa felaktiga reseersättningar....

    SvaraRadera