torsdag 26 september 2013

Brännström begär utredning om eventuella olagliga register

Tidigare i veckan avslöjade Dagens Nyheter att polisen i Skåne skapat flera olika register över personer med romsk bakgrund. Avslöjandet slog ner som en bomb i Sverige och har dominerat nyhetsrapportering denna veckan.

Enligt Dagens Nyheter är inte bara polisen i Skåne som använt sig av detta register utan det är flera polismyndigheter runt om i landet som tagit del av uppgifterna. Men polisen i Kronobergs län meddelade i måndags, via P4 Kronoberg att de varken känt till registren eller använt dem.

Katarina Brännström (M), riksdagsledamot från Kronoberg och ledamot av Kronobergs län polisstyrelse är dock orolig och begär nu en utredning. Hon vill få klarhet i om Kronobergspolisen varit inblandad eller använt sig av några register som inte är förenligt med svensk lag.

- Jag vet att polisen måste bedriva ett kvalificerat underrättelsearbete för att förebygga och beivra brott inom ramen för rådande lagstiftning. Men som ledamot av Länspolisstyrelsen ser jag mig som en representant för medborgarna och jag tar den oro som uppstått kring registerfrågan på stor allvar, säger Katarina Brännström i en kommentar. 

Följande skrivelse har idag lämnats in till länspolismästaren i Kronobergs län.


1 kommentar:

  1. "Men som ledamot av Länspolisstyrelsen ser jag mig som en representant för medborgarna och jag tar den oro som uppstått kring registerfrågan på stor allvar".

    Jag känner ingen oro! Nu är jag iofs inte medborgare i Kronobegs län men jag är bosatt i staden som "startat" registert.

    Tycker debbaten är överdrivet uppmärksammad. Det är bra att man tvingar polisen till att göra rätt för sig och där känner jag också att debatten är över!

    SvaraRadera