torsdag 5 september 2013

Krönika: Moderaterna begår ett stort misstag!

I tisdags avslöjade P4 Kronoberg Sveriges Radio att det förekom oegentligheter i djurhållningen på Nils Posses (M), ordförande i Växjös kommunfullmäktige, gård. Det är allvarliga anklagelser och inget som P4 Kronoberg bara slänger ur sig. Nils Posse själv har erkänt att han grävt ner vissa djur, men att han inte känt till att det var olagligt. Övriga anklagelser avfärdar han som tomt prat från f d anställda.

Från Moderaternas sida i Växjö har det varit knäpptyst. Locket på och ingen har velat uttala sig, förrän all fakta ligger på bordet. I morse träffades Moderaternas gruppledning för att diskutera tillsammans med Nils Posse. Via ett pressmeddelande nu på förmiddagen lät gruppledningen meddela att de inte kommer kommentera anklagelserna mot Nils Posse förrän polisutredningen är utagerad.

Här begår Moderaterna, enligt min mening, ett stort taktiskt misstag. Vad vet vi? Jo ordföranden för kommunfullmäktige, Växjös talman, står anklagad för djurplågeri och brott mot djurvårdslagen. Nils Posse är i egenskap av borgmästare Växjös ansikte utåt och demokratins förste försvarare emot väljarna. Nils Posse står inte bara anklagad, polisen har dessutom inlett en polisundersökning för att undersöka om brott har begåtts.

Vad gör den moderata ledningen då? Jo de väljer att fortsätta knipa och vill inte föregå någon polisutredning. Moderaterna behöver inte ta ställning till skuldfrågan. Det är i nuläget ointressant om Nils Posse är skyldig eller inte, för det är det ändå ingen som vet, förutom de inblandade parterna. Det intressanta är vilken skada denna affär gör, mot Växjö och mot Moderaterna. Allt handlar om skademinimering.

Fram till att polisen är färdig med sin utredning och Nils Posse fortfarande är i tjänst kommer detta ligga som en våt filt över honom. Vem vet hur lång tid en utredning tar? Jag gissar att djurvård inte tillhör de mest prioriterade utredningarna inom polisen. Risken är att detta tar ett par månader upp till ett halvår. Om då polisen kommer fram till att Nils Posse ska åtalas så blir det en bomb mitt i valrörelsen. Varför vill moderaterna utsätta sig för den risken?

Moderaterna borde uppmanat Nils Posse att ta timeout från alla politiska uppdrag, tills polisen är klar med sin utredning. Är allt frid och fröjd, ja då kommer det gå snabbt och Nils Posse kan gå tillbaka in i politiken med huvudet högt. Blir det åtal så blir bomben inte alls lika stor eftersom han redan är tagen ur tjänst. Om han dessutom redan är tagen ur tjänst, vid ett ev åtal, kan Moderaterna agera på ett helt annat sätt, mer självständigt.

Vad är oppositionen då? Charlotta Svanberg (S) är visserligen något kritisk i sina kommentarer men hon vill inte lägga sig i det som hon anser är interna moderata angelägenheter. För varje dag denna historia snurrar runt i media skadar den Moderaterna och Nils Posse. Självklart vill inte oppositionen ta ut honom i timeout då.

Moderaterna gör oppositionen en stor tjänst och sig själva en stor otjänst. 

1 kommentar:

  1. Att inte kommentera är att kommentera. Vilka detta kommer gagna är ganska klart. Men är Posse verkligen så viktig som M verkar tro? Han börjar i de flera ögon tappa rejält i anseende efter alla negativa skriverier från nu och tidigare.

    SvaraRadera