tisdag 24 september 2013

Landstingsråd blir regionråd

Regeringen, via civilminister Stefan Attefall (KD), meddelar idag att bla Kronobergs län får Ok på att bilda en regionkommun. Det har i flera år förts diskussioner om Kronoberg ska bilda egen region eller om vi ska gå ihop med några/något andra län. Förslag om en Sydostregion, Smålandsregion och region med Skåne är några av alla de förslag som varit uppe till diskussion. Men inga andra ville ha samarbete med oss kronobergare. Regionförbundet Södra Småland och Landstinget Kronoberg lämnade därför in en gemensam ansökan om att få bilda regionkommun Kronoberg. Regeringen ger nu sitt klartecken till detta.

Enligt regeringen ska den nya regionkommunen vara på plats redan 1 januari 2015. I praktiken innebär det att alla funktioner som Regionförbundet Södra Småland och Landstinget sysslar med slås ihop till en och samma myndighet. Landstinget styrs idag av en folkvald församling medan regionförbundet styrs av en församling som utses av kommunerna i länet och av landstinget. Ur demokratisk synpunkt hamnar fler uppgifter nu under folkvalt styre.

I september 2014 är det val i Sverige och bl.a. väljs ett nytt landstingsfullmäktige i Kronoberg. Detta nya landstingsfullmäktige förblir i nuvarande form i endast ett par månader, för from 1 januari 2015 övergår det till ett regionfullmäktige. Landstingsstyrelsen blir regionstyrelse och det nyvalda landstingsrådet kan titulera sig regionråd i stället.

Det beslut som regeringen nu fattat kommer få stor betydelse redan nu. Just nu håller alla partier på att utse vilka som ska stå deras landstingslistor. Eftersom landstinget blir region måste partierna ta hänsyn till de förändrade arbetsuppgifterna. Bli inte förvånade som politiker med höga poster inom nuvarande Regionförbundet Södra Småland kommer få höga placeringar på partiernas landstingslistor.

Regionstyrelsens nuvarande ordförande Roland Gustbée (M) kommer placera sig högt på moderaternas lista, förmodligen redan på topp tre. Även Monica Haider (S) lär placera sig högt på socialdemokraternas lista. Blir inte heller förvånade om vi ser Gunnar Nordmark (FP), ordförande i Regionfullmäktige, segla upp i toppen på folkpartiets landstingslista.

Landstingsvalet 2014 blir i praktiken även ett regionval. Första ordinarie regionval hålls först 2018.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar