måndag 2 september 2013

Oliver Rosengren överraskar i Moderaternas provval

Idag offentliggjorde Moderaterna i Kronobergs län resultatet från provvalet till deras riksdagslista. Provvalet vanns, inte helt oväntat, av Johan Hultberg. Johan Hultberg är sedan 2010 riksdagsledamot för moderaterna i Kronobergs län.

Den stora överraskningen för oss utomstående är Oliver Rosengrens placering. Han var den person som fick flest antal ettor. Dvs de som röstade fick rangordna ett antal kandidater och Rosengren var den som kom först flest gånger. Men Johan Hultberg var med på flest antal valsedlar och knep därför fösta platsen med endast tio poäng före Oliver Rosengren.

Något oväntat att Oliver Rosengren hade så starkt stöd internt och slog Moderaternas andre riksdagsledamot Katarina Brännström. Men det var bara 23,3% av medlemmarna som valde att rösta och valet skedde på nätet. De faktorerna kan förklara den höga andelen yngre kandidater högt upp i resultatlistan.

Men Moderaternas riksdagslista är långtifrån spikad. Enligt källor från Moderaternas valberedning, som Växjöpolitik talat med, är de nöjda med de namn som återfinns på topp fem. Johan Hultberg, Oliver Rosengren, Katarina Brännström, Suzanne Frank och Jessica Lyckvall. De var de fem som de vill se i toppen.

Listan spikas vid en stämma i oktober och innan dess ska valberedningen träffas och analysera läget. På stämman avgör ombuden hur listan ska se ut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar