söndag 6 oktober 2013

Brännstöm petades ner ett pinnhål

Igår lördag hade Moderaterna i Kronobergs län sin stämma. Partiet träffades i Växjö för att spika riksdagslistan för nästa års val. Riksdagsledamoten Johan Hultberg vann striden om förstaplatsen på partiets lista. Nuvarande ettan Katarina Brännström, som också sitter i riksdagen, fick fick se sig besegrad och hon hamnade på plats två.

Tredje platsen på listan intogs av Oliver Rosengren som till vardags arbetar som politiks tjänsteman för partiet och är ledamot av Växjö kommunfullmäktige. Fjärde platsen på listan vanns av Jessica Lyckvall, ledamot av landstingsstyrelsen och landstingsfullmäktige. Lyckvall petade ner landstingsrådet Suzanne Frank till plats fem på listan.

Enligt källor till Växjöpolitik vann Johan Hultberg bland annat för hans profil i riksdagen. Han har under sin tid som riksdagsledamot profilerat sig inom frågor som rör skogsbruk, jordbruk och jakt. Till skillnad från Katarina Brännström som mer fokuseras på arbetsmarknadspolitiska frågor. Hultberg hade helt enkelt ett starkare stöd bland moderater utanför Växjö, inte minst i Ljungby och i Markaryd.

När valet till förstaplatsen genomfördes var Katarina Brännström valberedningens förslag. Men både Johan Hultberg och Jessica Lyckvall nominerades till platsen. Enligt partiets stadgar måste en kandidat få en majoritet av rösterna för att få en viss plats. Vid första omröstningen var Brännström en röst från att få egen majoritet och Hultberg kom två. Vid andra omröstningen stod valet mellan Brännström och Hultberg. De som tidigare röstat på Lyckvall la nu sina röster på Hultberg. Jessica Lyckvall va vänstra länsdelens kandidat. Men när hon inte klarade första omgången valde de att lägga sina röster på Johan Hultberg och han gick då segrande ur striden.

Ledande moderater i länet förnekar dock att det skulle varit en kamp mellan stad och land. 

Enligt vad Växjöpolitik erfar deltog endast 71 ombud på stämman av totalt 112 valda. Om alla varit på plats kan utgången sett annorlunda ut.

Moderaterna är först ut i länet att välja sin riksdagslista.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar