tisdag 8 oktober 2013

Monica Haider till riksdagen?

Tidigare i år meddelade Carina Adolfsson Elgestam (S) att hon lämnar riksdagen vid näst val. Det innebär att Socialdemokraterna kommer att utse en ny kvinna för att inta plats nummer två på deras riksdagslista. Det har surrats mycket i kulisserna om vem som kommer att över och Växjöpolitik har skrivit om det både här och här.

Men enligt vad Växjöpolitik erfar kommer valberedningen föreslå att Monica Haider tar den lediga platsen. Monica Haider är idag 2:e vice ordförande i Regionförbundet Södra Smålands styrelse och ledamot av landstingsstyrelsen. Haider är dessutom ordförande för Socialdemokraterna i Kronobergs län och har tidigare varit kommunalråd i Älmhult.

Enligt flera källor med god insyn i valberedningens arbete, är stödet för Haider stort, över hela länet. Att det ska bli en kvinna som tar över efter Carina Adolfsson Elgestam, Lenhovda, är självklart och hon ska komma från en ort utanför Växjö. Socialdemokraterna har idag tre ledamöter i riksdagen från Kronobergs län. Förutom Carina Adolfsson Elgestam representeras partiet av Thomas Eneroth, Växjö och Clas-Göran Carlsson, Ljungby.

Valberedningen träffas nästa gång den 5 november och då kommer alla nomineringar att tas upp. Men enligt våra källor är det bara en formalitet.

- Listan kommer toppas av nuvarande ettan Thomas Eneroth, två bli Monica Haider, Clas-Göran Carlsson förblir trea och fjärde platsen kommer vikas till SSU, säger en källa med god insyn i arbetet, till Växjöpolitik.

SSU driver en kandidat - Henrietta Serrate, ordförande för SSU i Kronobergs län. Men deras kandidat kommer placeras på plats fyra då Serrate är boende i Växjö.

- Vi måste ha en spridning över hela länet. Topp tre kan inte ha två personer från Växjö. Hade SSU valt att lyfta fram en person från annan ort i länet hade de förmodligen haft en större chans till högre placering, säger en utav de källor Växjöpolitik varit i kontakt med.

Charlotta Svanberg (S) meddelade tidigare i somras att hon lämnar sitt uppdrag som kommunalråd i Växjö, för att i stället satsa på riksdagsvalet. Hon ser nu ut att hamna längre ner på listan, utan rimlig chans att ta sig in i riksdagen. Svanberg faller på att hon bor och verkar i Växjö.

Valberedningen presenterar sitt förslag till riksdagslista i början av 2014 och listan spikas vid partiets distriktskongress 22-23 mars 2014.

Monica Haider kommenterar det hela i Smålandsposten idag onsdag. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar