torsdag 3 oktober 2013

Sverigedemokraterna släpps inte in i planeringsarbetet

Förra veckan meddelade regeringen att de säger ja till att bilda Regionkommun Kronoberg. Vilket innebär att Landstinget Kronoberg och Regionförbundet Södra Småland slås ihop till en enhet. Regionförbundets styrelse träffades häromdagen och beslutade bland annat att partierna skulle träffas för överläggningar om hur arbetet med regionkommunen ska ledas och genomföras.

Moderaterna, med Anna Tenje i spetsen, fick i uppdrag att sammankalla till partiöverläggningar. Överläggningar skedde idag torsdag och antog bland annat en tidsplan och de föreslog att en parlamentarisk grupp borde tillsättas. Den parlamentariska gruppen får till uppgift att leda och planera sammanslagningen och genomförandet av regionkommunen. Det formella beslutet om att tillsätta en parlamentarisk grupp tas vid nästa landstingsfullmäktigemöte.

Vid dagens partiöverläggningar bjöds alla partier i landstingsfullmäktige in, utom Sverigedemokraterna. Moderaterna, som var sammankallande, ville inte ha partiöverläggningar med Sverigedemokraterna och bjöd därför inte in partiet. Att Sverigedemokraterna inte skulle vara med vid partiöverläggningarna var dock inte självklart för alla partier. Enligt vad Växjöpolitik erfar kom kritik från ledande politiker i både Vänsterpartiet och Kristdemokraterna. Kritikerna menade att även Sverigedemokraterna bordet vara med när alla partier träffas, för att dra upp riktlinjerna.

- För mig handlar det om respekt för den demokratiska processen, säger Eva Johnsson, ordförande för Kristdemokraterna i Kronobergs län.

Men Anna Tenje (M) är av en annan uppfattning:

- Det är jag i egenskap av ordförande i Moderaterna som bjuder in ordföranden i andra partier för överläggningar om hur vi ska agera och gå vidare i regionkommunsfrågan. Detta är ett partipolitiskt möte och inte ett parlamentarisk sådant. Moderaterna har en mycket tydlig och klar linje när det gäller Sverigedemokraterna, vi bjuder inte in dem några partiöverläggningar. En policy och ett principiellt förhållningssätt som jag kommer hålla fast vid, säger Anna Tenje till Växjöpolitik.

Dagens överläggningar kom dock fram till att den föreslagna parlamentariska gruppen ska ha representation av åtta partier, dvs även Sverigedemokraterna. 

Smålandsposten skriver nu om detta. 

6 kommentarer:

 1. En eloge till de som inte godtog moderaternas diktaturfasoner utan värnade om demokratin. Kulturministern förespråkade samma farliga linje ang presstödet. Faller demokratin faller hela samhället.

  SvaraRadera
 2. Jag kan bekräfta det du säger att inbjudan gick ut till alla partier utom Sd.

  Alla som känner mig och Vänsterpartiet vet att Sd är partiet längst från oss. Men det är självklart att de ska få vara med också när de har blivit inröstade.

  Därför togs frågan upp på vårt senaste Distriksstyrelsemöte (i tisdags denna veckan) och att vi skulle ifrågasätta varför de inte verkade bli inbjudna. Då var vi däremot oklara över om det var ett misstag eller att det var en medveten handling.

  Stämmer det nu att det var en medveten handling är det helt fel agerat och demokratiskt beklagligt.

  Hälsar Jerker Nilsson som är Vänsterpartist från Älmhult och ledamot i Vänsterpartiet Kronobergs styrelse.

  SvaraRadera
 3. Demokratihatarna slår till igen tyvärr, jag skäms över att jag röstat på moderaterna en gång i tiden.

  SvaraRadera
 4. Vilka man bjuder in till en överläggning mellan partier har givetvis inget med diktatur eller demokrati att göra. Till sådana överläggningar kan man välja att bara bjuda in majoriteten, alla, eller som i det här fallet alla utom SD. Att de sedan ska vara med i det parlamentariska arbetet är ju alldeles självklart då väljarna röstat in dem i såväl kommuner som i landstinget. Man bör ha koll på vad det är för typ av möten det handlar om innan man fäller alltför hårda omdömen.

  SvaraRadera
 5. Jerkers parti bjuder säkert in alla partier när de ska ha överläggningar med andra partier?? Onödigt självmål där Jerker! MVH Anders Gamberg (M)

  SvaraRadera
  Svar
  1. I det här sammanhanget är det självklart att göra det, så inga självmål alls. Det var ju bl a Lennart Värmby som var en av de som först och starkast reagerade på det hela: http://alltidrottalltidratt.blogspot.se/2013/10/vad-jag-och-vansterpartiet-tycker-om.html - Se skärmdumpen på Värmbys mail.

   Radera