fredag 11 oktober 2013

Växjös skuggregering

Idag är det lite drygt ett år kvar till valet. Som det ser ut nu kommer det bli regeringsskifte i Sverige, men det är långt ifrån avgjort. I brist på opinionsundersökningar i Växjö kommun vet vi inte mycket om vad väljarna tycker om styret. Men om vi leker med tanken att det är samma förhållande som på riksplanet och då blir det majoritetsskifte även i Växjö.

Hur skulle då ett nytt styre i Växjö kunna se ut? Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har under våren ingått ett samarbete för att styra i hop. Växjöpolitik har satt ihop en lista på hur en ev skuggregering i Växjö skulle kunna se ut. I arbetet har jag utgått från att Socialdemokraterna blir största parti, följt av Miljöpartiet och Vänsterpartiet. "Ministerposterna" har fördelats efter partiets förväntade storlek. Jag har också utgått från nuvarande nämndorganisation. Jag har även haft viss hjälp av personer med stor insyn i de tre olika partierna.

Kommunstyrelsens ordförande (Kommunalråd): Åsa Karlsson Björkmarker (S)
Nuvarande: Bo Frank (M)

Charlotta Svanberg kommer att lämna över till Åsa Karlsson Björkmarker vid valet. Om de rödgröna vinner ska ett mirakel ske för att Åsa Karlsson Björkmarker inte skulle blir nytt kommunalråd. Växjö får då sin första kvinnliga KSO. Bo Frank kommer med största sannolikhet att lämna den politiska hetluften om Alliansen förlorar valet. 

Kommunstyrelsens 2:e vice ordförande: Carin Högstedt (V)
Nuvarande: Per Schöldberg (C)

Posten som 2:e vice är vikt för det näst största partiet i ett block, men enligt källor vill Carin Högstedt ha posten. Hon är en allroundpolitiker inte en enfrågepolitiker och kommer att lägga vantarna på uppdraget.

Kommunfullmäktiges ordförande (Borgmästare): Carl-Olof Bengtsson(S)
Nuvarande: Nils Posse (M)

Att vara ordförande i Kommunfullmäktige är ett hedersamt uppdrag. Det skiljer sig lite mot andra uppdrag då det är mer av representativ karaktär. Ett uppdrag som skulle passa det gamle kommunalrådet Carl-Olof Bengtsson, som vägrar släppa greppet om sitt parti, utmärkt. Likt kung Karl XVI Gustaf kan han glida runt och klippa band och titulera sig Borgmästare på ålderns höst. 

Ordförande Skol- och barnomsorgsnämnden: Martin Edberg (S)
Nuverande:Stefan Bergström (FP)

Socialdemokraterna kommer knipa skolfrågorna om de vinner valet. Martin Edberg är idag vice ordförande i nämnden och partiet är mer än nöjda med hans insats. Han är ganska ohotad på denna post. 

Ordförande Gymnasienämnden: Anders Mårtensson (V)
Nuvarande: Rene Jaramillo (KD)

Anders Mårtensson är idag vice ordförande i gymnasienämnden och skulle lätta axla rollen som ordförande. Med Mårtensson vid rodret lär Växjö kommun säga nej till alla ev friskoleetableringar som kan tänkas dyka upp i framtiden. 

Ordförande Omsorgsnämnden: Malin Lauber (S)
Nuvarande: Catharina Winberg (M)

Omsorgsfrågorna är ett viktigt område för Socialdemokraterna. De släpper aldrig denna fråga till ett annat parti. Malin Lauber är i dag vice ordförande i Tekniska nämnden och hon är mer än redo att ta sig ann något nytt. Lauber är en up coming star inom det socialdemokratiska partiet och på denna post får hon alla möjligheter att visa vad hon går för. 

Ordförande Nämnden för Arbete & Välfärd: Tony Lundstedt (S)
Nuvarande: Benny Johansson (M)

De frågor som Arbete och Välfärd sysslar med är också tunga och otroligt viktiga. Därför kommer Socialdemokraterna lägga beslag på även denna tunga nämnd. Tony Lundstedt är en trotjänare inom det socialdemokratiska partiet. Han har haft de flesta uppdrag du kan ha i kommun, nu är han vice ordförande i omsorgsnämnden. Om hans parti vinner valet kommer de vilja ha honom som ordförande i nämnden för Arbete och Välfärd.

Ordförande Individutskottet: Gunnel Jansson (MP)
 Nuvarande: Irené Bladh (M)

Individutskottet är ett underutskott till nämnden för Arbete och Välfärd. Här får Miljöpartiet chansen att visa vad de går för i praktiska politiska frågor och Gunnel Jansson får leda arbetet. Hon har tidigare suttit i omsorgsnämnden i flera omgångar.

Ordförande Tekniska nämnden: Cheryl Jones Fur (MP)
Nuvarande; Anna Tenje (M)

Cheryl Jones Fur är Miljöpartiets starke kvinna i Växjö. Det är självklart att hon ska ha ett tungt uppdrag. Miljöpartiet har inget emot privatiseringar inom den offentliga sektorn. Vänsterpartiet och Socialdemokraterna accepterar dock inga fler privata alternativt, men inom den tekniska förvaltningen är det ingen fara. Där vågar de socialdemokratiska strategerna släppa Miljöpartiet lös. Dessutom är det en post som är otroligt utsatt då många människor har åsikter om nämndens arbete. Miljöpartiet får då ta de massmediala dusterna. 

Ordförande Byggnadsnämnden: Rose-Marie Holmqvist (S)
Nuvarande: Nils Fransson (FP)

Rose-Marie Holmqvist har varit med i branschen länge och jobbat mycket med sociala frågor, nu i egenskap av vice ordförande i nämnden för Arbete och Välfärd. Nu är det dags att hon gör något annat och då passar byggnadsnämnden henne som handen i handsken. Hon har dessutom viss erfarenhet som då hon i flera år varit ordförande för kommunala Hyresbostäder. Hon kommer dessutom få agera partipiska i egenskap av gruppledare för socialdemokraterna i kommunfullmäktige.

Ordförande Miljö- och hälsoskyddsnämnden: Lars Edqvist (MP)
Nuvarande: Åke Svensson (C)

Lika självklart som att Socialdemokraterna lägger beslag på de tunga posterna är det att Miljöpartiet tar över arbetet för Miljö- och Hälsoskyddsnämnden. Lars Edqvist kommer att få leda arbetet med utveckla miljöpolitiken inom kommunen. Nu får Miljöpartiet chans att sätta sin politik i verket och tar fajterna med aktörer som Naturskyddsföreningen och Naturvårdsverket. 

Ordförande Kulturnämnden: Tobias Andesjö (MP)
Nuvarande Lena Wibroe (M)

Kulturnämnden är en ganska liten nämnd men den tar ändå hand om frågor som väcker engagemang. Tobias Andesjö är på väg upp inom Miljöpartiet. Här får hans chans att visa sina politiska kunskaper blandat med att klippa band och inviga konstutställningar. Tobias får dessutom äran att hålla koll på den miljöpartistiska gruppen i kommunfullmäktige i egenskap av gruppledare.

Ordförande Fritidsnämnden: Maria Carlsson (S)
Nuvarande: Ulf Hedin (M)

Maria Carlsson är på väg upp för den politiska stegen. Vi kommer definitivt att få se mer av henne i framtiden. Om Socialdemokraterna vinner valet kommer hon att få sin första riktigt tunga uppgift - rodda fritidsnämnden. Hon kommer att få ro i land frågan om en ev ny simhall och ständigt ha en klump i magen över om hur det ska gå för kommunens stoltheter Öster och Lakers. Om de båda lagen åker ur de högsta serierna får hon de ev ekonomiska problemen i sitt knä. 

Ordförande Överförmyndarnämnden: Rose-Marie Holmqvist (S)
Nuvarande: Gustaf Bergström (KD)

Rose-Marie är en kvinna med hög arbetskapacitet. Att vara ordförande för byggnadsnämnden är inget heltidsuppdrag så hon hinner med lite mer. Hennes kunskaper från de sociala nämnderna kommer till stor nytta när nu ska leda överförmyndarnämnden. 

Ordförande Valnämnden: Örjan Mossberg (V)
Nuvarande Ulf Hedin (M)

Örjan Mossberg är en av Vänsterpartiets trotjänare. Vid sidan av uppdraget som ordförande för det nya bostadsbolaget Växjöbostäder kommer han även ta hand om valnämnden. Inte ett allt för tyngande jobb så han hinner även med att agera gruppledare för Vänsterpartiet i kommunfullmäktige.

Kommunstyrelsens arbetsutskott:
Ordinarie ledamöter:
Åsa Karlsson Björkmark (S) ordförande
Anna Tenje (M) 1: vice ordförande
Carin Högstedt (V) 2:e vice ordförande
Cheryl Jones Fur (MP)
Gunnar Storbjörk (S)
Oliver Rosengren (M)
Per Schöldberg (C)

Ersättare:
Malin Lauber (S)
Tony Lundstedt (S)
Martin Edberg (S)
Anders Mårtensson (V)
Ulf Hedin (M)
Catharina Winberg (M)
Nils Fransson (FP)

Kommunstyrelsens arbetsutskott är den kommunala regeringens regering. De träffas varje vecka och här fattas alla viktiga avgörande beslut. De flesta av ledamöterna är självskrivna pga deras uppdrag. Om de rödgröna vinner nästa val kommer med största sannolikhet Bo Frank lämna den politiska hetluften. Han lämnar då över till Anna Tjene som kommer bli kommunstyrelsens 1:e vice ordförande. Med sig i oppositionsarbetet kommer hon ha sin ständige parhäst - Oliver Rosengren. Rosengren tar plats i kommunens innersta kärna och blir historisk som en av de yngsta i kommunen på den posten.

Den uppmärksamme har säkert märkt att en väldigt viktig  och tung socialdemokratisk spelare saknas? Den socialdemokratiska toppstrategen him self - Gunnar Storbjörk. Han kommer givetvis ta plats i kommunstyrelsens arbetsutskott som närmsta medarbetare till Åsa Karlsson Björkmarker. Han kommer vara ledamot med särskilt uppdrag på heltid. Dessutom blir han ordförande i viktiga kommunala bolaget VKAB, Växjö kommunföretag AB.

Hur det blir i verkligheten - vem som vinner valet och vem som får vilken post - ja det vet vi efter valet. Men om de de rödgröna vinner är detta ett troligt utfall.  


2 kommentarer:

 1. Lennart Värmby11 oktober 2013 14:39

  1. I senaste valet hade V fler röster än Mp, men ett mandat mindre pga två valkretsar.
  2. Du har med varenda nämnd, men missar Veab, Videum och Vöfab samt Wexnet. Samtliga viktiga poster. Om jag mot förmodan inte blir regionråd efter valet, vill jag gärna bli ordförande för Veab igen. Drygt 20 år sedan förra gången!
  3. Kul ide med skuggkabinett, men några har du satt på två ordförandeposter. Det är nog nästintill omöjligt. Partierna vill ha så många personer som möjligt i hetluften.

  Hälsningar Lennart

  SvaraRadera
 2. Tack för dina synpunkter.

  1. Jo V har fler röster men detta handlar om nästa val. Jag kan bara gå på riksopinionen, då är MP större än V.
  2. Jag valde medvetet att inte ta med bolagen. Det blir för många namn och kan lätt bli många fel. Behöver nästa se partiernas färdiga listor innan jag vågar ge mig på det. Men passar du som ordförande för VEAB - måste man inte vara lite mer strömlinjeformad då? :)
  3. Även idag har en person två ordförandeuppdrag. Ulf Hedin är ordförande i fritidsnämnden och i valnämnden. Allt går om man vill.

  SvaraRadera