tisdag 26 november 2013

Att vara eller icke vara?!

"Att vara eller icke vara, det är frågan" - så sa Hamlet i pjäsen skriven av Shakespeare. Det var en berättigad fråga redan för Hamlet, men även i våra dagar och i Växjö kommun. I fredags avslöjade Växjöpolitik att Eva Johansson (C) skulle väljas till ny gruppledare för Centerpartiet nu när Malin Adell Kind lämnade sin post. Igår hade Centerpartiet i Växjö gruppmöte och Eva Johansson valdes till ny gruppledare.

Att vara eller icke vara, det är frågan som Malin Adell Kind nu bör ställa sig. Hon är upprörd över samarbetsklimatet i partiet och hon känner sig överkörd och åsidosatt. I det kan vi nog alla känna igen oss. Vi har nog alla varit i den situationen nån gång inom våra yrkesliv. Det har funnits stunder då vi känt lika gentemot vår arbetsgivare. Då ställer man sig frågan "Att vara eller icke vara".

När du ställs inför det faktum att det inte fungerar på din arbetsplats och du känner att du inte kan bidra med något. Då har du två val, antingen säger du upp dig och börjar jobba någon annanstans eller så jobbar du kvar, men försöker lösa problemen.

Malin Adell Kind gjorde båda två. Hon åt kakan men ville ändå ha kvar den. Det Malin Adell Kind gjorde i fredags var att hon sa delvis upp sig, från halva sin tjänst, och hon kritiserade i hårda ordalag sitt parti och sina partivänner via ett offentligt brev. Vad som är sant i hennes brev kan vi utomstående inte veta, det vet bara de två parterna Malin Adell Kind och Per Schöldberg. Det vi däremot kan veta är att offentlig kritik alltid väcker ilska - både inom ett parti och hos en arbetsgivare.

Tänk dig själv vad som skulle hända om du var missnöjd med din arbetsgivare, du säger upp dig från halva din tjänst (om detta nu är möjligt) och går ut med ett offentligt brev där du sågar din arbetsgivare och din chef vid fotknölarna. Samtidigt förväntar du dig att du ska kunna sköta dina resterande arbetsuppgifter fullt ut i nästan ett år till. Hade det fungerat där du arbetar? Nej förmodligen inte. Arbetsgivaren hade slängt ut dig direkt.

Malin Adell Kind har hälften av sina uppdrag kvar, däribland det tunga uppdraget som ledamot av kommunstyrelsen och som ersättare i kommunstyrelsens arbetsutskott. Kommunstyrelsen är regeringen i Växjö och kommunstyrelsens arbetsutskott är regeringens regering. Malin Adell Kind har nu lämnat sitt uppdrag som gruppledare för partiet, i kommunfullmäktige. Hur ska de två huvudpersonerna Adell Kind och Schöldberg kunna samarbete i kommunstyrelsen och dess arbetsutskott den resterande tiden? Hur ska Centerpartiet kunna lita på henne? Hur ska Alliansen kunna lita på henne? Risken att det kommer ett nytt offentligt brev är ju överhängande. Vem eller vilka hängs då ut?

Om Malin Adell Kind stannar kvar i kommunstyrelsen blir hon i praktiken en politisk vilde. Hon må va en del av Centerpartiet men jag har en känsla av att Alliansen kommer har stora svårigheter att lita på henne i framtiden.


Du kan inte kritisera ditt parti och dina partivänner så pass hårt som Malin Adell Kind gjorde och samtidigt vara kvar och förväntade dig att allt ska vara som vanligt. Att vara eller icke vara, det är frågan?!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar