tisdag 19 november 2013

Carina Adolfsson Elgestam (S): Förödande med unga i riksdagen!

Carina Adolfsson Elgestam (S) lämnar riksdagen efter nästa val. Kampen om att bli hennes ersättare är i full gång bland Socialdemokraterna i Kronobergs län. Monica Haider, Henrietta Serrate och Charlotta Svanberg vill alla tre ha hennes riksdagsplats.

Som Växjöpolitik tidigare skrivit om tyder allt på att det blir Monica Haider som går segrande ut ur kampen. Men SSU har inte gett upp och gör allt de kan för tala om för valberedningen om att Socialdemokraterna har ett kongressbeslut på att minst 25% av kandidaterna på valbara platser ska vara under 35 år. Vilket då innebär att minst en av de tre socialdemokratiska ledamöterna från Kronoberg ska vara en ung person - i detta fall Henrietta Serrate.

Carina Adolfsson Elgestam som även är vice ordförande för Socialdemokraterna i Kronoberg län gav sin syn på saken, i TV4 Nyheterna igår kväll.

 - När man är 21 år, då vet man ju vad som är rätt och fel i världen och vad som är svart och vitt. Men när vi arbetar med att stifta lagarna så kan det nog vara lite förödande att vara för ung och för otålig i förhållandevis till hur långsamt som kvarnarna trots allt maler här, säger Carina Adolfsson Elgestam till TV4 Nyheterna.

Här är Carina Adolfsson Elgestam ganska tydlig med att hon anser att för unga kandidater inte hör hemma i riksdagen. Vilket då innebär att hon indirekt säger att Henrietta Seratte är för ung för riksdagen och att någon annan, mer äldre och erfaren kandidat skulle passa bättre för uppdraget.

Växjöpolitik, var nu på förmiddagen, i kontakt med SSU:s ombudsman i Kronobergs län, Anton Dackenberg för att hör om SSU:s syn på detta.

Har SSU Kronoberg någon kommentar till Carina Adolfsson Elgestams uttalande om unga riksdagsledamöter?
- Nej vi vill inte kommentera, mer än det Henrietta Seratte säger i inslaget, svara Anton Dackenberg.

Jag tolkar ditt svar som att ni håller med henne om att bland annat 21-åringar inte hör hemma i riksdagen?
- Så tolkar vi inte Carinas uttalande. Hon uttrycker sina erfarenheter som avgående riksdagsledamot i intervjun. Vi går inte in och recenserar det, avslutar Anton Dackenberg.

Moderaternas unga riksdagskandidat i länet, Oliver Rosengren som är 21 år, håller däremot inte med Carina Adolfsson Elgestam.

- Jag tror det är viktigt med olika kompetenser och erfarenheter i riksdagen. Vi får inte fastna i en snäv definition av kompetens. Samtidigt är jag mycket skeptisk till kvotering. I Nya Moderaterna eftersträvar vi gemensamt god representativitet, det är något vi litar på att medlemmar tar ansvar för själva, säger Oliver Rosengren (M) som svar på Carina Adolfsson Elgestams uttalande om unga riksdagsledamöter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar