lördag 9 november 2013

Intern kritik mot Ola Gustafsson (S)

I onsdags meddelade Socialdemokraterna i Växjö hur deras förslag till kommunlista ser ut. Att listan skulle toppas av Åsa Karlsson Björkmarker var ingen överraskning men att Ola Gustafsson har placerats på plats nummer två har slagit ner som en mindre bomb inom partiet. Flera av de ledande i partiet var helt ovetande om att han skulle placerat så pass högt upp.

- Det är inte vanligt att någon kommer in så högt första gången, säger en ledande socialdemokrat till Växjöpolitik.

Ola Gustafsson har idag inga uppdrag i Växjö kommun utan hans fokus ligger på landstingspolitiken. Bland annat är han ledamot i landstingsfullmäktige och han arbetar även som politiskt sekreterare för Socialdemokraterna i landstinget Kronoberg.

Men flera tunga socialdemokrater i Växjö, som Växjöpolitik talat med, riktar nu kritik mot Ola Gustafsson. Inte mot att han placerats på plats två på listan, utan han kritiseras för att han sitter i valberedningen för Socialdemokraterna i Växjö. Han sitter i den grupp som bearbetat och tagit fram förslaget till kommunlista. Kritikerna mot Ola Gustafsson vänder sig mot att han inte avstått sin plats i valberedningen när hans eget namn kom på tal i beredningsarbetet.

- I alla organisationer tycker man väl att det är lite märkligt när man bereder sig själv, säger en ledande socialdemokrat, som vill vara anonym, till Växjöpolitik.

Ola Gustafsson bekräftar för Växjöpolitik att han sitter i valberedningen men att han inte deltagit i diskussionerna om sig själv.

- I de fall mitt namn diskuterades lämnade jag mötet. Andra i valberedningen vars namn var uppe för diskussion gjorde likadant. Så har det fungerat innan och även denna gång, säger Ola Gustafsson när Växjöpolitik når honom sent på fredagskvällen.

Valberedningen träffades en sista gång i måndags och antog det förslag som presenterades i veckan. Enligt uppgift deltog Ola Gustafsson på hela det mötet.

- Han var på valberedningens möte så sent som i måndags. Det sägs att han ska lämna valberedningen, men det sker först på årsmötet, som äger rum efter att kommunlistan antagits, säger en annan tung socialdemokrat och också vill vara anonym, till Växjöpolitik. 

- Om man är en plikttrogen socialdemokrat, som Ola, sköter man sitt uppdrag så länge man har det. Även om man har markerat att man helst vill slippa, säger en ledande socialdemokrat, som vill förklara för Växjöpolitik varför Ola Gustafsson inte lämnat valberedningen. 

Tyckte du aldrig att det var läge att träda av från valberedningen?
- Vi har förr hanterat detta på ett bra sätt. Det har valberedningen gjort även denna gång. Det är min kommentar, svarar Ola Gustafsson.

Förutom Ola Gustafsson har valberedningen bestått av ordförande Åke Eriksson, SSU Kronobergs ordförande Henrietta Seratte, Eva Kjellberg, ordförande för S-Kvinnor Växjö och Marianne Nordin landstingspolitiker. Även Eva Kjellberg återfinns på förslaget till kommunlista, på sista platsen, plats 61.

Socialdemokraterna i Växjö antar sin kommunlista vid ett medlemsmöte den 18 november. Enligt uppgift förväntas det blir hetsiga diskussioner kring Ola Gustafssons arbete i valberedningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar