lördag 28 december 2013

SSU:are kallar Bo Frank (M) för Franco

John Gustafsson är en ung socialdemokrat och han är ordförande för SSU Katedral, en SSU-Klubb på Katedralskolan i Växjö. Han kandiderar dessutom till Växjö kommunfullmäktige för Socialdemokraterna. I våras kallade han Växjös kommunalråd Bo Frank (M) för Franco, på mikrobloggen Twitter. Franco, eller Francisco Franco som han egentligen hette, var diktator i Spanien 1939-1975. En diktator med många liv på sitt samvete.

John Gustafsson stannar inte vid att bara kalla Bo Frank för Franko, han anser dessutom att Bo Frank är ett rejält bottenskrap.


Tweeten från John Gustafsson skulle kunna ses som en engångshändelse. Men liknelsen mellan Bo Frank och Franco har skett vid ytterligare ett tillfälle där John Gustafsson deltagit. I SSU:s medlemstidning Frihet i augusti 2013, intervjuas ett gäng unga socialdemokrater som tillhör SSU Katedral. Där sägs följande:

- Du kan lägga till ett o bakom, säger någon skämtsamt och syftar på kommunalrådet Bo Franks efternamn och den spanske fascistdiktatorn.

- I april i år hade jag inte en tanke på att kandidera till kommunfullmäktige. Än mindre hade jag blivit tillfrågad om en kandidatur. Jag håller med om att uttalandet var klumpigt och det är inget jag står bakom utan det var mer som ett skämt, säger John Gustafsson när Växjöpolitik når honom via sms.

Växjöpolitik har varit i kontakt med Bo Frank som avböjer att kommentera. Men Moderata ungdomsförbundet, MUF, kräver en ursäkt från John Gustafsson.

- Att jämföra Bo Frank med en fruktad diktator visar på en väldig okunskap och omognad. Att en av SSU:s föreningsordföranden uttalar sig så, är väldigt beklagligt och inget som kan ses som skoj. Jag anser att han bör be Bo Frank om ursäkt och tänka sig för nästa gång han uttalar sig, säger Anna Gustbée, ordförande för MUF Kronoberg.

John Gustafsson förnekar att det var han som kallade Bo Frank för Franco i Tidningen Frihet, men han vill inte säga vem av de andra fyra det var. Förutom John Gustafsson deltog Jesper Eneroth, Martin Karlsson, Leila Karic och Veronica Perez, alla från SSU Katedral. Jesper Eneroth och Leila Karic kandiderar också till kommunfullmäktige för Socialdemokraterna i Växjö.

Växjöpolitik har sökt Henrietta Serrate, ordförande för SSU Kronoberg och Åsa Karlsson Björkmarker, ordförande för Socialdemokraterna Växjö, men de har inte gått att nå för en kommentar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar